Още рецепти » 06 октомври

 06 октомври

ЗАКУСКА

Родопски милинки

Прoдукти: 600 г брашно, мая колкото кибритена кутия, 1 яйце, 1 равна с.л. захар, 1 равна ч.л. сол, 2 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено); зa заливката: 250 г краве масло (леко притоплено), 2 ч.л. галета, 1 равна ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, захарта и маята и оставяме да престоят 10 минути, докато маята се разтвори и се образува рядка каша. След това от всички продукти омесваме меко тесто. Правим малки топчета, които нареждаме в тава, предварително намазана обилно с олио. Оставяме да престоят и да втасат. След това заливаме милинките със смес от разтопеното масло, солта и галетата и печем в умерена фурна.

ОБЯД

Млечна супа от брюкселско зеле

Продукти за 4 порции: 400 г брюкселско зеле, 300 г картофи, 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 40 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме брюкселското зеле 3-4 мин във вряща вода, отцеждаме и леко го запържваме в маслото. Разреждаме млякото с водата и възвираме на огъня. Добавяме запърженото зеле и нарязаните на кубчета картофи. Посоляваме и варим на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Поръсваме с черен пипер и поднасяме с препечени хлебни кубчета.

Маринован печен заек

Прoдукти: 1 заек, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. червен пипер, 5-6 скилидки чесън, 2 с.л. брашно, 1-2 дафинови листа, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 с.л. свинска мас, сол; зa маринатата: 1-2 ч.ч. червено вино, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 парче целина.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме маринатата от виното, същото количество вода, нарязания на филийки лук, цепнатите моркови и парчето целина. Накисваме заека за една нощ, след което го изплакваме и го нарязваме на порции. Изсипваме половината олио в пръстен гювеч, а от другата половина, брашното, червения пипер и чубрицата забъркваме рядка каша. Посоляваме заешките порции, потапяме ги в кашата и ги нареждаме в гювеча. Между тях слагаме скилидки чесън и парченца дафинов лист. Слагаме върху всяко парче месо по малко мас и наливаме вода, която да покрие порциите. Захлупваме и печем в умерена фурна до изпаряването на водата.

Торта с целувки и крем кафе

Прoдукти: 300 г целувки, 2 пакетчета краве масло, 200 г захар, 3 яйца, 2 с.л. кафе, 1 ч.л. ром, 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Заливаме ситно смляното кафе с 1 1/2к.ч. вода и варим, докато остане 3/4 от течността. Разбиваме размекнатото масло на пяна. Отделно на слаб огън разбиваме жълтъците със захарта до сгъстяване. Отстраняваме от огъня и като продължаваме да разбиваме прибавяме прецеденото кафе. Сипваме тази смес капка по капка при разбитото масло. Върху широк стъклен поднос затваряме обръча от форма за торти. Нареждаме на дъното половината от целувките и заливаме с крема. Отгоре нареждаме останалите целувки и оставяме крема да стегне. След това отстраняваме обръча и намазваме тортата отгоре и отстрани с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с 2 с.л. вода. Накрая поръсваме с настърган шоколад /или шоколадови пръчици/.

ВЕЧЕРЯ

Телешко филе с маслини

Продукти за 4 порции: 4 телешки филета, брашно, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 г гъби, 250 г белени домати, 20 черни маслини, 3 с.л. настъргани бадеми, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Начукваме телешките филета и овалваме ги в брашното. После леко ги изтръскваме, за да падне излишното брашно и ги изпържваме в по-голямата част олио. В останалото олио запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Когато лукът стане златист, прибавяме измитите и нарязани гъбите, доматите, виното, настърганите бадеми, малко шунка или пушена сланина, нарязани на парченца, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да заври добре. Когато е готов, прибавяме обезкостените маслини, изчакваме да заври отново и поливаме с него телешките филета.

Пламтящи круши

Прoдукти: 4 круши, 1 пакетче краве масло, половин лимон, 2 с.л. силен ром.

Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на четвъртинки, почистваме ги от семената и ги намазваме с лимонов сок, за да не почернеят. Запържваме ги в маслото. Когато получат златисто оцветяване, прибавяме захарта и лимоновия сок. Продължаваме да пържим, докато захарта започне да карамелизира. Непосредствено преди поднасяне заливаме крушите с рома и ги запалваме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Шаби шик носи уюта на бабината къща

Някои го наричат куклен интериор, други - покоите на Мария Антоанета, но в сферата на домашния дизайн си остава терминът Шаби шик. Какво всъщност представлява този стил? Ако сте любители на консерв...

Отгледайте си зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Как се отглежда разсад от петунии

За да отгледате разсад, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на ...

Начало