ЗАКУСКА
Баница с шунка и гъби
Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 200 г гъби, 150 г шунка, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите в намаслена тавичка, така че да покрият страничните стени. Разбиваме яйцата и постепенно ги смесваме с млякото и кашкавала. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Нарязваме гъбите и шунката и ги разстиламе върху корите. Заливаме баницата с кашкавалената смес и печем 30 мин в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Телешка чорба
Продукти за 4 порции: 500 г телешко месо от гърдите, 2 с.л. олио, 1 връзка корени за супа, 1 с.л. “Вегета”, 2 яйца, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. краве масло, червен пипер, 1 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: В подсолена вода слагаме нарязаното на малки парчета месо, заедно с нарязаните на дребно корени за супа и вегетата. Оставяме да ври до омекване. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио, прибавяме брашното и червения пипер, разреждаме запръжката и я изсипваме във врящата чорба. Веднага след това прибавяме ориза и маслото. Оставяме чорбата да ври, докато омекне оризът. Застройваме с яйцата, разбити с оцета.
Пиле с ароматни подправки
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 60 г краве масло, 1 глава лук, 1 зелена камба, 1 червена пиперка, 2 домата, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 1 с.л. ситно нарязани листа от целина, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. препечено брашно, 1/2ч.л. червен пипер, 1 щипка майорана /или риган/, 1 щипка ким, 1 щипка черен пипер, 1 щипка мента /или джоджен/, половин дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилето и нарязваме месото на хапки. Нарязваме камбата и пиперката на ивички. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Нарязваме морковите и лука на ситно и ги задушаваме в малко мазнина. Прибавяме месото, камбата, пиперката, доматите, дафиновия лист и скилидките чесън. Продължаваме да задушаваме на тих огън, като наливаме по малко топъл бульон или вода. Когато месото поомекне, прибавяме брашното, размито в малко вода, червения пипер и останалото масло. Посоляваме на вкус и варим още 10 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме и останалите подправки.
Замразена пандишпанена торта
Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 60 г брашно, 2 с. л. какао; зa сиропа: 100 г захар, 100 мл вода, 1 пакетче ванилена захар; зa крема: 500 мл прясно мляко, 60 г оризово брашно, 100 г захар, 2 пакетчета краве масло (250 г); зa глазурата: 3 с. л. какао, 30 г краве масло, 80 мл прясно мляко, 2 с. л. захар.
Нaчин на приготвяне: От изброените за тестото продукти приготвяме пандишпанено тесто и изпичаме блата в тортена форма. Сиропа сваряваме и докато е още горещ заливаме изстиналия блат. Захлупваме блата в подходяща чиния с похлупак. От млякото, брашното и захарта сваряваме крем. Маслото разбиваме на пяна и смесваме с изстиналия млечен крем. С получената смес намазваме блата и поставяме чинията захлупена за 2 часа в хладилника. От изброените продукти сваряваме на водна баня глазурата и след като изстине, заливаме с нея тортата. Захлупваме чинията с тортата и я слагаме в камерата на хладилника или във фризера. Изваждаме замразената торта 10 минути преди поднасяне.
ВЕЧЕРЯ
Мляно месо на тиган
Продукти за 4 порции: 2 чушки, 100 г зелен боб, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 400 г кайма, 2 с. л. олио, сол, лют, червен пипер, 250 г домати, 150 г кисело мляко, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на едро, а лука, чесъна и лютата чушка - на ситно. Изпържваме месото за кратко в сгорещеното олио и подправяме. Прибавяме зеленчуците и задушаваме 10 минути под капак. Накрая сипваме разбитото кисело мляко и поръсваме с магданоз.
Круши “Дипломат”
Прoдукти: 1,5 кг круши, 750 мл вода, 200 г захар, 100 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 2 ванилии, 2 листа желатин, 1/2к.ч. вишновка.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две и ги почистваме от семената. Приготвяме сироп от водата, захарта и 1 ванилия. Слагаме в него крушите и ги варим 5 мин. След това ги изваждаме и ги отцеждаме. Разбиваме жълтъците, смесваме ги с млякото и варим на водна баня при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Тогава прибавяме разтворения в малко вода желатин, вишновката и 1 ванилия. Нареждаме крушите в плитка салатиера, обърнати с широката част нагоре. Заливаме ги с изстиналия крем и ги оставяме да престоят 2-3 часа на хладно преди да ги поднесем.
В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...
За да се овладее пространството на малката градина, е необходимо майсторство и креативно творческо виждане. В същност малкото пространство има няколко преимущества, които не са характерни за голямата ...
Торта Мока Прoдукти: 8 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. ситно смлени бадемови ядки, 19 с.л брашно, 1 с.л нескафе, 1 доза маслен крем или сметана, ароматизирани с екстракт от кафе или есенция, каф...
Първите ниши не са изобретени от никого. Те са се появили естествено в дълбочините на пещерите, където са живели далечните наши предци. Използвали ги за съхранение на битови предмети, оръжие и инструм...