ЗАКУСКА
Закуска със сирене и домати
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.
ОБЯД
Супа от смесен зеленчук
Продукти за 4 порции: 2 моркова, 2 картофа, 3-4 гъби, 1 резен целина, половин глава лук, 10-15 стафиди, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз, ким, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме морковите и целината, нарязани на кубчета, капваме малко вода и ги задушаваме. В отделен съд загряваме 4 ч.ч. подсолена вода и сваряваме нарязаните на дребно гъби и картофи. Прибавяме стафидите, задушените зеленчуци и останалата мазнина. Варим супата още 10 мин на тих огън. След като отстраним от огъня, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Преди поднасяне подправяме с лимонов сок.
Манастирска яхния
Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Грис със стафиди
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 125 г грис, 125 г пудра захар, 3 яйца, 60 г масло, 100 г стафиди, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 с. л. карамелизирана захар.
Нaчин на приготвяне: Кипваме подсладеното мляко на огъняи го оставяме да ври 5 минути. Внимателно изсипваме в него гриса, прибавяме стафидите и варим на тих огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона. Прибавяме маслото, като отделяме малко за намазване на тавата, и бъркаме, докато се разтопи. Пускаме един по един жълтъците, след това внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг с 1 щипка сол. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня до зачервяване. Изваждаме изстиналия десерт от тавичката и го заливаме с карамелизираната захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от патладжани
Продукти за 4-5 порции: 1 кг патладжани, 1-2 глави лук, 7-8 скилидки чесън, магданоз, 2 яйца, 50 г галета, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кръгчета и ги оставяме да престоят в подсолена вода, за да си пуснат сока. Отцеждаме и ги смиламе с машинка за месо. Прибавяме настъргания лук, счукания чесън, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Смесваме всичко много добре. Взимаме от сместа с чаена лъжичка и пържим в загрятото олио.
Крем карамел
Прoдукти: 800 яйца, 500 г захар, 1 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: В сух тиган загряваме 150 г захар до образуването на карамел. Разливаме готовия карамел, докато е още топъл в намаслени метални формички. Разбиваме яйцата с останалата захар и постепенно прибавяме топлото мляко. Наливаме сместа във формичките и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода до средата на формичките и печем в слаба фурна, като внимаваме водата да не кипне. Оставяме готовия крем да се охлади във формичките, след което го обръщаме в чинийките за сервиране.
В последно време зъбите ми започнаха да реагират болезнено на сладко, кисело, горещо, студено. Казват, че това става при изтъняване на емайла. Доколко това личи на зъбите и как може да се възстанови? ...
Когато Петър Велики се възкачва на престола, той има ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа. Той реорганизира и осъвременява армията, превръща страната си в морска си...
Соленки на фурна Прoдукти: 500 г готово бутер тесто, 1 жълтък, 50 г сирене, 1 ч.л. ким, 1 ч.л. сол. Нaчин на приготвяне: Разстиламе готовото тесто и го намазваме с жълтъка, който сме разбил...
Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...