Още рецепти » 25 януари

 25 януари

ЗАКУСКА

Калоферски милинки

Прoдукти: 1 кг брашно, 20 г прясна мая, 500 мл прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 6-7 с.л. олио, 2 ч.л захар, 1 каф.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в подходящ съд и оформяме в средата кладенче. Изсипваме в него 1 ч.ч. прясно мляко, в което сме разтворили маята. Започваме да месим, като постепенно добавяме още 1 ч.ч. мляко, солта и 3-4 с.л. мазнина. Омесваме меко тесто и го оставяме да втаса. После късаме от тестото топчета с големината на орех и ги нареждаме в намаслена тавичка. Изчакваме отново да втасат и с пръст правим в средата на всяко топка вдлъбнатинка, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме с останалото мляко, в което сме разтворили захарта. Накрая поръсваме с останалата мазнина и печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа от свинско и гъби

Прoдукти: 400 г свинско месо, 200 г гъби, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Заливаме със 7-8 ч.ч. хладка вода и го оставяме да се вари на слаб огън. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината заедно с гъбите, нарязани на ивички. Щом лукът поомекне, прибавяме брашното и го запържваме. Сипваме гъбите в тенджерата и доваряваме супата. Накрая посоляваме и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Млин от кълцано месо

Прoдукти: 600 г говеждо месо, 150 г телешко месо, 150 г свинско месо, 100 г сланина, 200 г пресни гъби, 2-3 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 2-3 дафинови листа, 1 ч.л. кимион, 3 яйца, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, 50 мл плодова ракия.

Нaчин на приготвяне: Накълцваме месото със сатър и го омесваме със ситно нарязаните гъби, лук, чесън и магданоз, натрошения дафинов лист, кимиона, черния пипер, белтъците от яйцата, ракията и сол на вкус. На дъното на тава нареждаме сланината, нарязана на филийки, отгоре изсипваме и разстиламе сместа. Печем в умерена фурна. Към края на печенето заливаме с разбитите с малко вода жълтъци.

Шоколадова баклава

Прoдукти: 50 мл газирана вода, 100 г масло, 200 г орехови ядки, 100 г млечен шоколад, кората на 1 лимон, 1 и 1/2 с.л. захар, 1 и 1/2 с.л. грис, 500 г фини кори, 60 г маргарин; зa сиропа: 500 г захар, 400 мл вода, половин пакетче ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме газираната вода с маслото и ги охлаждаме. В купа смесваме смлените орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриста. Всяка кора намазваме с охладеното масло с помощта на четка. На 5 см от края поръсваме с дебел слой от ореховата смес. Поставяме дълъг шиш и с него навиваме хлабаво кората. Навитата кора опираме в тавата и я избутваме за да извадим шиша. Така кората става като хармоника. По този начин нареждаме и останалите кори. Заливаме баклавата с разтопения маргарин. Изпичаме я в предварително загрята на 200°С фурна за около 30 минути.
За сиропа разтопяваме 100 г захар, докато стане на карамел. Сипваме 100 мл вряща вода и разбъркваме. Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 минути до сгъстяване на сиропа. Добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещия сироп студената баклава и оставяме да престои 24 часа.

ВЕЧЕРЯ

Телешко филе с маслини

Прoдукти: 4 телешки филета, брашно, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 г гъби, 250 г белени домати, 20 черни маслини, 3 с.л. настъргани бадеми, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Начукваме телешките филета и ги овалваме в брашното. После леко ги изтръскваме, за да падне излишното брашно и ги изпържваме в по-голямата част олио. В останалото олио запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Когато лукът стане златист, прибавяме измитите и нарязани гъбите, доматите, виното, настърганите бадеми, малко шунка или пушена сланина, нарязани на парченца, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да заври добре. Когато е готов, прибавяме обезкостените маслини, изчакваме да заври отново и поливаме с него телешките филета.

Парфе със сметана

Прoдукти: 2 яйца, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. брашно, 4 ч.л. желатин, 1 голяма кофичка сметана, 8 с.л. пудра захар, 1 ванилия, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. настърган шоколад.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с кристалната захар. Разбиваме белтъците заедно с брашното и внимателно ги съединяваме с жълтъците. Изсипваме сместа в тавичка върху намаслена хартия, така че да получим слой с дебелина около 2 см. Изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за няколко минути в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Смесваме го с киселото мляко. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията и внимателно съединяваме с киселото мляко. Изсипваме така приготвения крем върху блата и поръсваме с настърган шоколад. Държим парфето 2 часа в хладилник и след това поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Разводът – последствия и проблеми

Независимо на колко години е, раздялата на родителите му съсипва детето, а разводът поражда у него все негативни чувства като вина, срам, гняв. За да превъзмогне този труден период, хлапето се нуждае ...

Три изящни грации от рода Сенецио

Сенецио (Senecio) е много голям ботанически род. Още от стари времена е известен и с името си Цинерария (Cineraria). Включва около 3000 вида, които се отличават с изключително разнообразие във външния...

Опасни ли са тампоните?

Още Клеопатра ги е ползвала - значи стават. Рискът да хванете бактерии във влагалището е практически нулев. Най-важното е да ги сменяте през 4-5 часа Малко история Повечето от нас са свикнал...

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Начало