Още рецепти » 01 януари

 01 януари

ЗАКУСКА

Пържени филийки с шунка

Прoдукти: 600-700 г сух бял хляб, 400 г шунка, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 щипка сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на 8 филийки, а шунката нарязваме на 4 тънки резена. Съединяваме хлебните филийки две по две като между тях слагаме по един резен шунка. Връзваме ги с тънък бял конец. Разбиваме яйцата заедно с млякото и солта. Сгъстяваме сместа с брашното. Потапяме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

ОБЯД

Супа от праз

Продукти за 4-5 порции: 3-4 стръка праз, 3 картофа, 1 глава лук, 2-3 с.л. разтопено краве масло или олио, 1 л прясно мляко, 2 жълтъка, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и праза на ситно, а картофите нарязваме на кубчета. Задушаваме всички нарязани зеленчуци в маслото и малко вода, докато омекнат. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и мащерка. Наливаме прясното мляко и оставяме супата да ври 20 мин на слаб огън. Накрая застройваме с разбитите жълтъци.

Задушено пиле

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и запържваме цялото пиле от всички страни, докато порозовее. Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, размито в малко вода и задушаваме няколко минути. Връщаме пилето, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от пилето, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото напълно омекне.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

ВЕЧЕРЯ

Сирене по шопски

Продукти за 4 порции: 4 филийки сирене, 40 г краве масло, 4 добре узрели домата, 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 яйца, черен пипер, суха чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а чушките на къси и тънки ивички. Обелваме доматите и ги нарязваме на малки парченца. В 4 гювечета, разпределяме нарязаните продукти, слагаме по 1 филийка сирене и малко масло, захлупваме и печем в силна фурна. Накрая чукваме във всяко гювече по 1 яйце, поръсваме наситнен магданоз и допичаме, докато яйцата се забулят.

Компот от моркови

Прoдукти: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъня. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на зелени домати

Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

Супи с топчета

Супа топчета по селски Прoдукти: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол. Нaчин на приготвяне...

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Начало