ЗАКУСКА
Палачинки с кисело мляко
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.
ОБЯД
Крем супа от леща
Продукти за 4-5 порции: 300 г леща, 1-2 моркова, 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 3 с.л. разтопено олио, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме нарязаните на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката. Запържваме брашното до златисто в сгорещеното олио, след което разреждаме с отварата от лещата. Прибавяме лещеното пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Малко преди да отстраним супата от огъня наливаме прясното мляко и посоляваме, а след като я оттеглим от огъня прибавяме маслото.
Мусака с картофено пюре
Продукти за 4 порции: 600 г кайма /смес/, 1 кг картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.ч. бульон, 30 г краве масло, черен пипер, мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: В мазнината и малко бульон задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме каймата и продължаваме да задушаваме, докато водата се изпари. Посоляваме, поръсваме подправките и заливаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Варим петнадесетина минути на умерен огън в захлупен съд. Отделно приготвяме пюре от сварените картофи и млякото. Разстиламе половината пюре на дъното на намаслена тавичка, насипваме върху него каймата, а отгоре покриваме с останалото картофено пюре. Слагаме тук там парченца масло и запичаме мусаката
Козуначено руло
Прoдукти: 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 2 с.л. смес от олио и свинска мас, 1 к.ч. захар, настъргана лимонова кора, 1 щипка сол, хлебна мая, 200 г брашно, смлени орехи.
Нaчин на приготвяне: Забъркваме маята на рядка каша с малко прясно мляко, 1 с.л. захар и малко брашно. Оставяме на топло 45 мин, за да втаса. С втасалата мая и останалите продукти замесваме меко тесто и отново оставяме да втасва. Разточваме на дебела кора, намазваме с мармалад и смлени орехи и навиваме на руло. Слагаме в намазана кексова или продълговата форма. Оставяме да втасва. След това намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Език с гъби на фурна
Продукти за 6 порции: 1,5 кг език (телешки или свински), 1 морков, 2 глави лук, ароматни треви, 300 мл ябълково вино, 1 пакетче краве масло, 125 г гъби, 1 ч.л. брашно, 6 с.л. бяло вино, 50 г галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера езика заедно с ароматните билки и нарязаните морков и една глава лук. Наливаме виното и толкова вода, че да покрие продуктите с 1см. Когато водата заври, захлупваме и оставяме езика да се свари. Обелваме сварения език и го нарязваме на пръчици. Слагаме го в тава заедно с гъбите и малко масло. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. В отделен съд в малко масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Щом поомекне, прибавяме маслото и запържваме 2-3 мин. Наливаме виното и малко бульон от езика, за да получим гъст сос, който изсипваме върху езика. Разтопяваме останалата част от маслото, прибавяме галетата и заливаме отгоре. Печем при температура 190-200С, докато езикът не хване лека коричка.
Десерт без захар
Продукти за 4 порции: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.
Отговорът е само един: тези телевизори са необходимост за дома ни, защото близкото бъдеше е на цифровата телевизия. Затова в магазините и големите търговски вериги вече почти не се продават старите те...
Невинаги е наложително при първата болка в стомаха, появата на цирей или на силно главоболие веднага да викате лекар. Без да прилагате самолечение, можете да облекчите състоянието си и евентуално да п...
Бременността е период на дълбоки промени. Не само майката, но и бащата преживяват с вълнение тези дълги, неповторими 9 месеца. Всеки по свой начин очаква новия член на семейството. 1 МЕСЕЦ М...
Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или б...