Още рецепти » 12 март

 12 март

ЗАКУСКА

Понички с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.

ОБЯД

Чорба от пресен лук

Продукти за 4 порции: 2 връзки пресен лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. ориз, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пускаме в 1 л вряща вода. Посоляваме на вкус и прибавяме олиото. След 5-6 мин слагаме ориза. Варим още 20 мин на умерен огън. Отдръпваме в края на огъня и застройваме с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме с наситнен магданоз.

Свинско шкембе с гъби

Прoдукти: 600 г свинско шкембе, 1 дафинов лист, 3 зърна черен пипер, 1 глава лук, 2 зърна бахар, 300 г гъби, 30 г брашно, 40 мл коняк, 40 г домашна лютеница, 2 кисели краставички, олио и подправки на вкус.

Нaчин на приготвяне: Заливаме шкембето със студена вода и оставяме няколко часа да престои. След това го измиваме с топла вода и го нарязваме на парченца. Прибавяме ситно нарязания лук, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Заливаме с 1 л вода, посоляваме и оставяме да се свари. Нарязваме гъбите и ги запръжваме. Размиваме брашното в хладка вода, сипваме коняка и прецедения бульон и оставяме ястието да поври, като често разбъркваме. Накрая прибавяме гъбите, лютеницата и краставичките. Поднасяме с пържени или варени картофи.

Портокалови сладкишчета

Прoдукти: 1 голям портокал, 1 ч.л. коняк, 125 г захар на бучки, 6 жълтъка, 600 мл бита сметана, захаросани лимонови резенчета.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кората на половината портокал с помощта на белачка за картофи и я слагаме във вряща вода за 2 мин. Извеждаме я и прибавяме коняка, сока от портокала, захарта и жълтъците. Разбиваме с миксер. Слагаме сметаната на котлона и нагряваме, докато заври и прибавяме постепенно сместта с портокаловата кора. Изсипваме в чашки за крем карамел, нареждаме ги в тава, пълна до половината с вода и печем на 160С около 30 мин. Сервираме ги топли или охладени.

ВЕЧЕРЯ

Пържено пиле с чесън

Продукти за 4 порции:1 пиле, 60 г краве масло, 4-5 скилидки чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, като обезкостяваме бялото месо. Посоляваме и пържим порциите в сгорещеното масло, докато станат златисти. Оставяме ги да се отцедят и ги натриваме с чесъна, който сме счукали с малко сол.

Крем със сухо грозде

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 50 г сухо грозде, 2 с.л. ром, 3 жълтъка, 1 с.л. нишесте, вода /колкото да покрие гроздето/, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Накисваме сухото грозде в хладка вода, примесена с рома, за да набъбне и да се ароматизира, след което го отцеждаме. Отделно разбъркваме жълтъците със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме хладкото мляко, а след това – нишестето, размито с малко студена вода. Варим крема на водна баня, докато се сгъсти. Тогава прибавяме отцеденото грозде и разбъркваме. Отстраняваме готовия крем от огъня и го оставяме да изстине.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с бишкоти

Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...

Резитба на чайнохибридните рози

Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...

За кухнята - с любов

За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, раз...

Консервиране на грозде

Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сва...

Начало