Още рецепти » 27 февруари

 27 февруари

ЗАКУСКА

Кекс със сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.

ОБЯД

Македонска супа от зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 морков, 1 глава лук, 1/2к.ч. ориз, 60 г краве масло, 20 г мая, 1 с.л. стрита чубрица, 2 жълтъка, 1 1/2к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, слагаме го в тенджера и го заливаме с 4 ч.ч. кипяща подсолена вода. Прибавяме морковите, настъргани на ренде и задушени в маслото и малко вода. Прибавяме също така задушения ориз и маята размита в малко вода. Варим супата, докато изчезне пяната. Преди да отстраним от огъня, застройваме с жълтъците, които сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата супа със стритата чубрица и черен пипер на вкус.

Задушено пиле по ловджийски

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 1 глава лук, 70-80 г бекон, 50 г сметана, 100 г гъби, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина изпържваме ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, позапържваме и него и наливаме малко вода или пилешки бульон. Добавяме виното, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Слагаме пилето в тази смес и го оставяме да се задушава на умерено тих огън. Щом се задуши, го изваждаме и пасираме соса. Нарязваме бекона и гъбите на малки парченца, сотираме ги и ги прибавяме към соса. Прибавяме също така и сметаната и поръсваме с черен пипер и сол. Разделяме пилето на порции и го заливаме с приготвения сос.

Ванилен накип

Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли от телешки дроб

Продукти за 6 порции:1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране

Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пет растения за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

Основни изисквания към дворната оранжерия

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...

Как да употребяваме гипсокартона

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Начало