Още рецепти » 16 октомври

 16 октомври

ЗАКУСКА

Баница

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 5-6 с.л. кисело мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. топло прясно мляко, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, сол; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца, олио за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с разбитото яйце, захарта, киселото и прясното мляко. Прибавяме оцета, олиото, содата и малко сол и омесваме средно меко тесто. Разделяме го на малки питки, които оставяме да престоят около 20 мин. Приготвяме плънката като смесим натрошеното сирене с разбитите яйца. От всяка питка разточваме кора, поръсваме с олио и разстиламе от плънката. След това навиваме кората на руло и слагаме в намаслена тава. Продължаваме така, докато разточим всички топки. Поръсваме отгоре с олио и слагаме да се пече в предварително загрята умерена фурна. След изпичане, оставяме баницата да изстине и я заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта. Връщаме отново за няколко минути в слаба фурна, за да се затопли млякото.

ОБЯД

Мексиканска чорба

Продукти за 6-8 порции: 800 г месни изрезки и кости за супа, 150 г пушени гърди, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 7-8 гъби, 3 с.л. доматено пюре, 3 с.л. ориз, 4 с.л. царевични зърна, 1 ч.л. червен пипер, 1 парче праз, 1 ч.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месните изрезки и костите в 7-8 ч.ч. вода, след което прецеждаме бульона. Сваряваме царевичните зърна в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме на ситно лука, моркова, целината и гъбите и ги задушаваме заедно с предварително изпърженото свинско месо. След това ги заливаме с прецедения бульон и прибавяме червения пипер, доматеното пюре, размито с малко вода, ориза и царевичните зърна. Посоляваваме на вкус, подправяме с оцета и варим на умерен огън, докато супата се посгъсти. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан праз.

Руладини с кайма

Продукти за 6 порции: 800 г говеждо месо, 300 г свинска кайма, 2 глави лук, 3 скилитки чесън, 1 пакетче краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на 6 парчета, които начукваме на тънки филийки. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Изчистваме и измиваме лука. Нарязваме едната глава на ситно и я запържваме в сгорещена мазнина. Прибавяме каймата, счукания чесън, черен пипер и сол. Позапържваме плънката и я разпределяме върху филийките месо. Навиваме ги на руло и ги завързваме с дебел конец. Разтопяваме маслото в отворена тенджера под налягане и задушаваме в него руладините заедно с втората глава лук, разрязана на 6 части. Доливаме 1 к.ч. вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме руладините 15 мин.

Баварски щрудел

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 щипка сол, 1-2 с.л. разтопено масло /или олио/, 1 яйце, 1/2 ч.ч. топла вода, пудра захар, разтопено масло за намазване на тестото; зa плънката: 1 ч.ч. заквасена сметана, 1,5 кг ябълки, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. стафиди, 1 к.ч. ситно нарязани фъстъци, 3-4 с.л. препечена галета /по желание/.

Нaчин на приготвяне: Сипваме в голяма купа брашното заедно със солта и правим по средата кладенче. Прибавяме яйцето, водата и разтопеното масло. Бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Продължаваме да месим още 15 мин върху набрашнена маса. Разделяме тестото на 2-3 топки и ги намазваме с разтопено масло. Покриваме и оставяме да престоят 30 мин. Обелваме ябълките и нарязваме на тънки филийки. Разточваме тестото на много тънки правоъгълни кори, като по време на точенето непрекъснато мажем с разтопено масло. Готовите кори намазваме със сметаната и разпределяме върху тях ябълките, стафидите и фъстъците. Поръсваме захарта и ако плънката е много течна, прибавяме галета. Навиваме корите на рула и ги подреждаме в намаслена тавичка. Печем 30-40 мин в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия щрудел от фурната и след 5-6 мин го поръсваме с пудра захар.


ВЕЧЕРЯ

Бърза пита

Прoдукти: 4-5 филии сух бял хляб, 1 пакетче краве масло, 250 г варена наденица, 1 кофичка кисело мляко, 200 г домати, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме плътно сухия хляб в намаслена тавичка. Поливаме го с разтопеното масло и разстиламе върху него ситно нарязаната наденица. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Поливаме с добре разбитото кисело мляко, а най отгоре разстиламе обелените и настъргани на ситно ренде домати. Печем в умерено силна фурна.

Ябълки в малинов сироп

Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 150 мл сироп от малини, 70 г краве масло, мента.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, очистваме сърцевината и нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в гореща мазнина и от двете страни. Слагаме ги в съда за сервиране и заливаме със сиропа. Можем да поръсим със ситно нарязана прясна мента.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим калкан

Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...

Вътрешният двор - как да го организираме?

Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...

Килимът на цветята в Брюксел

1971 година се счита за годината, когато за първи път е създаден цветен килим на прочутия Голям площад (Grand Place) в центъра на Брюксел. Килимът е проектиран и изработен от ландшафтния архитект Е. С...

Тялото ни предупреждава

Умора, болки в стомаха, мускулите, ставите или главата, световъртеж, безсъние, сърцебиене, хипертония, екзема... В повечето случаи тези здравословни проблеми са знак, че нещо не е наред с нашата вегет...

Начало