ЗАКУСКА
Банички със спанак
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 250 г спанак, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 стръка зелен лук, 1-2 стръка пресен чесън, черен пипер, сол, 1 белтък и 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме спанака. Потапяме го за кратко време във вряща вода, отцеждаме го и го нарязваме много ситно. Нарязваме на ситно лука и чесъна /ако използваме стар лук, го настъргваме, а стария чесън счукваме или пресоваме/. Смесваме ги със спанака, прибавяме 1 с.л. вода и задушаваме на огъня. След това подправяме със сол и черен пипер на вкус и оставяме плънката да изстине. Разстиламе бутер тестото и го нарязваме на правоъгълници. Намазваме краищата им с белтъка а по средата на всеки правоъгълник слагаме по малко от плънката. После ги прегъваме на две и слепваме краищата им. Намазваме ги отгоре с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода, и ги печем при температура 220°С, докато станат златисти.
ОБЯД
Супа от агнешки крачка с киселец
Прoдукти: 4 агнешки крачка, 2 моркова, 1 к.ч. гъбки, 1-2 картофа, 100 киселец, 3-4 с.л. краве масло, 3-4 стръкчета зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 клонче суха чубрица, 2 яйца, 2-3 с.л. оцет, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме агнешките крачета със студена вода и ги слагаме на огъня да възврят. Щом заврят, отпенваме бульона и посоляваме. Прибавяме ситно нарязаните моркови и гъби и варим на умерен огън. Когато крачката поомекнат слагаме нарязаните на кубчета картофи и нарязания на ивички киселец. Отделно приготвяме запръжка от маслото, ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Разреждаме с малко бульон и я сипваме в супата. Поръсваме със стритата чубрица и доваряваме супата. Преди да отстраним он огъня, застройваме с яйцата, разбити с оцета, и подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Мексикански огретен
Прoдукти: 500 г кайма, осолена, 1 ч. л. канела, 1 консерва сладка царевица (около 300 г), 1 наденица, 1 голяма консерва обелени домати (около 800 г) или 1 кг бланширани и обелени пресни домати, настърган кашкавал за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Запържваме каймата с канелата. В огнеупорен стъклен съд или по-дълбока тавичка подреждаме ред от запържената кайма, ред сладка царевица, ред наденица (предварително нарязана на кръгчета), 2 реда домати (също нарязани на кръгчета). Запичаме ястието за около 30 минути в умерена фурна. На края добавяме настъргания кашкавал и запичаме още десетина минути. Сервираме веднага.
Млечна ябълкова пита
Прoдукти: 220 г брашно, 160 г захар, 2 ч.л. бакпулвер, 3 яйца, 100 г масло, 4 големи ябълки, 500 мл прясно мляко, канела, 2 пакета ванилов пудинг, 50 г бадемови люспи или орехи, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, 80 г захар, 1 яйце, бакпулвера, маслото и 1 щипка сол омесваме ронливо тесто, разточваме и разстиламе в тортена форма, като правим бордче с височина 3 см. Обелените и нарязани на резенчета ябълки подреждаме върху блата и посипваме с канела. В 3 с.л. мляко размесваме останалата захар и ваниловия пудинг. Останалото мляко кипваме и прибавяме постепенно пудинговата смес при непрекъснато бъркане. Кипваме отново и оставяме сместа да позастине. Разбиваме двете яйца и ги добавяме към млечния крем. Изсипваме върху ябълките и поръсваме с ядките. Печем 45 минути в загрята на 175 градуса фурна.
ВЕЧЕРЯ
Шницели от пилешко месо с кашкавал
Прoдукти: 1 пиле, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 ч.л. горчица, 1/2ч.л. червен пипер, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 к.ч. олио, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода, както е цяло и след това отстраняваме кожата и костите, а месото прекарваме през месомелачка. Прибавяме настъргания кашкавал, горчицата, червения пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа малки шницели. Овалваме шницелите в брашното, потапяме в разбитите яйца, овалваме в галетата и ги изпържваме в сгорещената мазнина.
Дипли
Прoдукти: 1/2 к.ч. бренди, кората от три портокала, 1 кг брашно, 10 яйца, мазнина за пържене, смлени орехи и канела за поръсване; зa сиропа: 1 1/2 ч.ч. мед, 1ч.ч. захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с брендито. Прибавяме настърганата портокалова кора и брашното. Омесваме средно меко тесто, разточваме го на кора, дебела 5 мм, и нарязваме от нея правоъгълници с размери 5х10 см. Сгорещяваме мазнината в тиган, надипляме правоъгълниците с помощта на вилица и ги изпържваме един по един. Нареждаме ги в голяма чиния. Сваряваме гъст сироп от водата, меда и захарта. Потапяме в него диплите и след това отново ги нареждаме в чинията. Поръсваме ги със смлени орехи и с канела.
Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...
Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...
АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...
Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...