ЗАКУСКА
Клин със спанак
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1 яйце и вода, колкото поеме. Завиваме тестото с кърпа и го оставяме да престои на топло около половин час. Изчистваме спанака и го измиваме със студена вода. Отцеждаме го и го нарязваме на тънки лентички. Задушаваме го в половината от маслото. Почистваме и измиваме ориза. Варим го в 500 мл подсолена вода. Щом поомекне го отцеждаме и го смесваме със задушения спанак. Прибавяме натрошеното сирене и ако е необходимо, посоляваме. Щом сместа поистине, сипваме разбитите яйца и разбъркваме. Разточваме от тестото две кори – по-голяма и по-малка. Разстиламе приготвената плънка върху по-голямата кора. Покриваме с по-малката кора, завиваме краищата на голямата кора и с пръсти ги прищипваме към малката. Печем клина направо върху нагорещена плоча. Щом се опече от едната страна, го обръщаме и го изпичаме и от другата страна.
ОБЯД
Гулаш
Прoдукти: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.
Пиле капама
Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 глави чесън, 5 домата, 1 к.ч. олио,1 1/2ч.ч. вода, 1 дафинов лист, магданоз, червен и черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го слагаме в тенджера заедно с другите продукти – лука, нарязан на филийки, чесъна - разделен на скилидки, доматите - обелени и нарязани на ситно и червения пипер. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Наливаме водата, захлупваме плътно тенджерата и варим на тих огън, докато сосът остане на мазнина. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Сиропиран сладкиш с какао
Прoдукти: 350 г брашно, 200 г захар, 2 с.л. какао, 4 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 300 г кисело мляко, нарязани орехови ядки или шоколад за украса; за крема: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 1 жълтък, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ванилия; за сиропа: 100 г захар, 1 к.ч. вода, 2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер брашното с киселото мляко и захарта, към които сме прибавили какаото, олиото и содата. Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка и изпичаме блат. Разбиваме маслото за крема със захарта до побеляване. Прибавяме разбития жълтък и по малко от млякото, в което сме разтворили ванилията. Разбъркваме всичко много добре. Разтваряме захарта за сиропа във водата и варим 5 мин. Накрая прибавяме рома. Сиропираме изпечения блат, намазваме го с крема и го украсяваме с нарязани орехови ядки или с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Медальони със свинско месо и гъби
Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.
Крем карамел
Прoдукти: 800 яйца, 500 г захар, 1 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: В сух тиган загряваме 150 г захар до образуването на карамел. Разливаме готовия карамел, докато е още топъл в намаслени метални формички. Разбиваме яйцата с останалата захар и постепенно прибавяме топлото мляко. Наливаме сместа във формичките и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода до средата на формичките и печем в слаба фурна, като внимаваме водата да не кипне. Оставяме готовия крем да се охлади във формичките, след което го обръщаме в чинийките за сервиране.
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...
Люцерн е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Швейцария. Разположен на брега на живописното Фирвалдщетско езеро (Езеро на четирите кантона), заобиколен от всички страни от Алпите, град...
Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...
Кривогледството е по-често изразено при далекогледство на очите и то при по-високи степени на далекогледство. В тези случаи окото се напряга повече, за да се съсредоточи върху даден предмет. И при тов...