ЗАКУСКА
Понички с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.
ОБЯД
Млечна супа с тиквички
Прoдукти: 4-5 тиквички, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. грис, 20 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, наливаме 4 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. След 15 мин прибавяме млякото, кипваме и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме гриса. Доваряваме супата, като накрая подправяме с маслото и поръсваме със ситно нарязан копър. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Сарми от маруля
Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание).
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрите марулени листа и ги попарваме с вряла подсолена вода. В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук, прибавяме измития ориз, изчакваме да се задуши, наливаме топла вода и оставяме сместа да се вари, докато оризът поомекне. Ако слагаме гъби, след ориза прибавяме сварените и ситно нарязани гъби. Заливаме с бульона, в който са варени гъбите. Подправяме сместа с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме и оставяме да изстине. Свиваме сармички в марулените листа и ги нареждаме в тенджера, притискаме ги с чиния и заливаме с вода или бульон. Оставяме сармите да врят на умерен огън.
Кекс с нишесте
Прoдукти: 5 яйца, 1ч.ч. масло, 1ч.ч. пудра захар, 200г бяло нишесте, 1 бакпулвер, 2 ванилии
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, маслото и захарта. Прибавяме нишестето, което предварително сме смесили с бакпулвера и ванилията. Полученото тесто изливаме в кексова форма и печем 30 мин в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от ориз и сирене
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 150 г сирене, 2 яйца, 4 с.л. галета, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 500 мл подсолена вряща вода, прибавяме малко мазнина и го сваряваме. След като изстине, прибавяме натрошеното сирене и 1 яйце. Омесваме и от сместа правим крокети. Потапяме ги последователно в разбитото яйце и галетата и пържим в сгорещена мазнина.
Студена супа от кайсии
Прoдукти: 8 големи узрели кайсии, 1 1/2ч.ч. бяло вино, 250 мл прясно мляко, 1 виенска кифла, 2 жълтъка, 60 г захар, лимонена кора.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кайсиите и отстраняваме костилките им. Задушаваме половината от кайсиите в малко бяло вино. Сваряваме останалите кайсии в прясното мляко заедно с натрошената кифла и малко настъргана лимонова кора. Пресоваме сместа и прибавяме към нея виното, захарта и жълтъците, разбити с 2 с.л. вода. Притопляме и заливаме задушените кайсии. Изстудяваме много добре и поднасяме.
Странджа не е сред най-популярните туристически обекти в България, но тя притежава уникална природа, съчетала в себе си морето, планината и средиземноморското слънце. Достатъчно е да навлезете в гъст...
Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и еднор...
За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...
Кой може да си позволи витражни стъкла в дома си? ВИП класата, истинските ценители с добър доход или обикновените хора, които имат и вкуса, и желанието да се радват на витража в своето жилище? Ще се...