ЗАКУСКА
Тутманик с готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово хлебно тесто, 250 г мазнина, 300 г сирене, 1 яйце, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разделяме готовото тесто на 12 топки и от всяка топка разточваме кора с диаметър 15 см. С разтопената мазнина слепваме корите по три. От получените четири питки разточваме нови кори. Нареждаме корите една върху друга в обилно намаслена тавичка. Върху първата, втората и третата кора поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с четвъртата кора и намазваме отгоре с останалата мазнина и разбитото яйце. Печем тутманика в умерено загрята фурна. Поднасяме го топъл. По желание можем да го поръсим с пудра захар.
ОБЯД
Супа от пиле с пържено фиде
Продукти за 4 порции: 300 г пиле, 1 к.ч. фиде, 1-2 моркова, 4 с.л. краве масло, 2 домата, 1 клонка суха чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилешкото месо от костите, нарязваме го на малки парчета, заливаме с 6 ч.ч. студена вода и слагаме на умерен огън. Когато водата заври, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кръгчета моркови. Варим, докато месото омекне. Отделно загряваме маслото и изпържваме фидето до златисто оцветяване. Прибавяме изпърженото фиде към супата заедно с обелените и настъргани домати. Варим още 10 мин. Накрая посоляваме и подправяме със стритата чубрица, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Кюфтета по чирпански
Продукти за 5 порции: 600 г кайма /смес/, 1 филия сух бял хляб /без кората/, 1 яйце, 1 глава лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол; за соса: 2 глави лук, 2 с.л. брашно, 1 морков, 1 парче целина, 3 картофа, 3 пиперки, 2 домата, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук и половината от ситно нарязания магданоз. Прибавяме също така хляба, предварително накиснат в млякото и отцеден, яйцето, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме елипсовидни кюфтенца, които овалваме в брашното и позапържваме в сгорещената мазнина. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук за соса заедно с нарязаните на едри кубчета целина и морков. Прибавяме брашното, размитото в малко вода доматено пюре и червения пипер. Разбъркваме, разреждаме с малко гореща вода и кипваме на огъня. След това прибавяме почистените и нарязани на парченца пиперки, обелените и нарязани на кубчета картофи, а също така – позапържените кюфтенца. Посоляваме ястието и го запичаме във фурната. Към края на печенето поръсваме с обелените и настъргани домати. Допичаме ястието и го поднасяме поръсено с останалия ситно нарязан магданоз.
Кекс с локум
Прoдукти: 2 яйца, 150 г захар, 250 г кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г брашно, 1 кутия локум, 50 г смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, киселото мляко със содата и брашното. Разбъркваме сместа много добре и я изсипваме във форма за кекс, която предварително сме намазали с масло и сме поръсили с брашно. Покриваме повърхността на кекса със ситно нарязания локум и смлените орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Омлет по трънски
Прoдукти: 8 яйца, 100 г картофи, 3-4 с.л. олио, 1 връзка копър, 60 г краве масло, 5 с.л. сметана, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и обелваме картофите, нарязваме ги на тънки парчета и пържим в сгорещеното олио. Отделно разбиваме яйцата и към тях прибавяме сметаната, настъргания кашкавал, ситно нарязан копър, черен пипер и сол. Изсипваме сместа при картофите и запържваме на силен огън, като непрекъснато бъркаме. Щом яйцата стегнат, оставяме омлета леко да се запече от едната страна и обръщаме в чиния. Растопяваме маслото в тигана и пущаме за малко омлета с неизпържената страна надолу, за да се доизпържи.
Течен шоколад
Прoдукти: 250 г сухо мляко, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. захар, 6-7 с.л. какао, 1 щипка лимонена киселина, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 250 мл вода. Прибавяме лимонената киселина към сиропа. След това постепенно при непрекъснато бъркане сипваме сухото мляко. Разбиваме много добре сместа и я прецеждаме през цедка. После като продължаваме да бъркаме прибавяме постепенно маслото, което предварително сме разбили. От така приготвената смес отделяме 1 ч.ч. и прибавяме към нея ванилията. В останалата смес сипваме какаото. Накрая разпределяме течния шоколад в чашите за поднасяне, като редуваме светъл и тъмен слой.
Кой от нас, въпреки желязната си вяра в традиционната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не в...
Отговорът е само един: тези телевизори са необходимост за дома ни, защото близкото бъдеше е на цифровата телевизия. Затова в магазините и големите търговски вериги вече почти не се продават старите те...
Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...
Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...