ЗАКУСКА
Гюзлеми
Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1 яйце, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 щипка сол, 200 г сирене, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето. Прибавяме водата, оцета, олиото, солта и брашното и омесваме средно твърдо тесто. Разделяме тестото на 10 питки и ги разточваме на кори. Намазваме корите с олио и ги слепваме всичките една върху друга. Оставяме ги да престоят 1 час и след това ги разточваме на голяма правоъгълна кора. Поръсваме отгоре натрошеното сирене и навиваме кората на тънко руло. Нарязваме рулото на парчета като прищипваме краищата им, за да не изпадне сиренето. Леко притискаме отгоре с точилката и пържим гюзлемите в голямо количество сгорещена мазнина.
ОБЯД
Супа от маруля
Продукти за 4 порции: 2 марули, 80 г краве масло, 50 г брашно, 4 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка захар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме марулите 1 мин във вряща подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме ги на ивички и ги изпържваме в 30 г разтопено масло. Отделно приготвяме бешамел от останалото разтопено масло, брашното, 1 ч.ч. мляко, захарта и сол на вкус. Заливаме изпържената маруля със соса, захлупваме и варим на тих огън. Когато марулята омекне, пресоваме, наливаме останалото мляко и притопляме на огъня. Непосредствено преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пиле с ориз и гъби
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. ориз, 60 г краве масло, 150 г гъби, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. В останалия бульон сваряваме ориза и го разстиламе на дъното на тавичка. Отгоре подреждаме пилешките порции. Отделно в половината масло запържваме нарязаните гъби. Разстиламе ги върху ориза и месото и поръсваме настъргания кашкавал. Отделно в останалото масло запържваме брашното, разреждаме с малко бульон и изсипваме в тавата. Печем в умерена фурна, докато кашкавалът се позачерви.
Грисови топки
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 60-70 г грис, половин ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от получената смес правим топчета, които пържим в сгорещено олио. След като изстинат, заливаме със захарен сироп, който сме получили, като сме варили в продължение на 5 мин разтворената в 300 мл вода захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от репички
Продукти за 4 порции: 3 връзки репички, 1 яйце, 1 1/2 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 малка глава лук, джоджен, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме репичките, посоляваме и ги смесваме със ситно нарязаните джоджен и лук. Прибавяме разбитото яйце и брашното. Омесваме и оформяме малки топчета. Овалваме топчетата в брашно и ги пържим в силно сгорещена мазнина, докато хванат златиста коричка. Поднасяме ги, поръсени със смес от сол и черен пипер.
Крем “Меланж”
Прoдукти: 750 мл прясно мляко, 5 яйца, 12 с.л. захар, 2 с.л. брашно /или нишесте/, 2 ванилии, 30 г желатин, 6 с.л. захар за карамелизиране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта и 500 мл мляко. Слагаме на огъня и щом сместа кипне, прибавяме брашното, разбито с малко вода и прецедено. Варим сместа 10 мин, прибавяме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Карамелизираме 6 с.л. захар, заливаме с останалото мляко и бъркаме, докато се разтопи карамелът. Прибавяме към желиращата смес. Накрая внимателно добавяме и белтъците, разбити на пухкав сняг. Разпределяме крема в чаши за сервиране и оставяме да желира.
Левизията е растение, което е предназначено за каменисти места и идва от Северна Америка. От голямата листна корона излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цвет...
В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...
Внезапно схващане на някой мускул, силна болка – крампите са твърде неприятно страдание, което ще ви спохожда по-рядко и ще отшумява по-бързо, стига да вземете мерки. Хидратирайте се, особено ако сп...
Диабетът е самостоятелен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Но има възможност да се направи профилактика на типичните диабетни усложнения, които увеличават многократно инвалид...