ЗАКУСКА
Гевречета от варено тесто
Прoдукти: 300 г брашно, 6-7 яйца, 60 г пудра захар, половин пакетче краве масло, 500 мл вода, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Възваряваме водата заедно с маслото. Сипваме брашното като бъркаме непрекъснато, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отстраняваме съда от огъня, изчакваме тестото да поизстине и прибавяме едно по едно яйцата и накрая - захарта. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. После късаме от така приготвеното тесто топчета, оформяме ги като гевречета и ги пържим в силно сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Франкфуртска супа
Продукти за 4 порции: 150 г кренвирши, 50 г краве масло, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кренвиршите на кръгчета и ги задушаваме в част от маслото. В останалото масло и 1 с.л. вода задушаваме до омекване ситно нарязания лук. Разбъркваме с брашното и червения пипер и постепенно наливаме 5 ч.ч. гореща вода или бульон. След като течността заври прибавяме кренвиршите. Посоляваме супата и варим 5-6 мин. Накрая добавяме млякото, разбитата сметана, настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.
Гювеч от дребна риба
Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 3 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 2-3 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер на зърна, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я слагаме в пръстен гювеч. Наливаме олиото и виното и добавяме ситно нарязаните скилидки чесън, нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязан магданоз, дафиновите листа и черен пипер. Захлупваме и печем в умерена фурна.
Ореховки с шоколадова глазура
Прoдукти: 200 г краве масло, 300 г смлени орехови ядки, 50 г крокан, 4 белтъка, 150 г пудра захар; зa глазурата: 4 жълтъка, 150 г пудра захар, 100 г разтопен шоколад.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото и го разбиваме със захарта до побеляване. Прибавяме разбитите на сняг белтъци, смлените орехи и счукания крокан. Разбиваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерена фурна. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и затопляме на огъня, докато сместа се сгъсти. Прибавяме разтопения шоколад, разбъркваме и изсипваме сместа на равномерен пласт върху изпечения блат. Изчакваме сладкишът да изстине и го разрязваме на квадратчета.
ВЕЧЕРЯ
Охлюви с ориз
Продукти за 3-4 порции: 25-30 охлюва, 1 к.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, 2 по-малки домата, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме 5 мин в олиото и 1 к.ч. бульон. Прибавяме охлювите, ориза, обелените и ситно нарязани домати и сол на вкус. Разбъркваме и пържим 4-5 мин. Поръсваме с червения пипер, разбъркваме и заливаме с 2 ч.ч. бульон. Варим 20 мин на тих огън, като от време на време разбъркваме. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пияни ябълкови топки
Прoдукти: 600 г ябълки, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 40 г краве масло, кора от лимон; зa сиропа: 1 ч.ч. бяло вино, 2 яйца, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. захар и 1 ч.л. коняк
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме жълтъците, маслото, захарта, галетата и обелените и настъргани ябълки. Прибавяме разбитите на сняг белтъци. Оформяме топки, които печем 10 минути в умерена фурна. Смесваме продуктите за сиропа, кипваме сместа на огъня и заливаме изстиналите ябълки с горещия сироп.
Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...
Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...
Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унасл...