Още рецепти » 13 май

 13 май

ЗАКУСКА

Питки с бекон

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1/2ч.л. сол, 10 г мая за хляб, 200 г пушен бекон.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. После от брашното, водата, солта и втасалата мая замесваме гладко тесто. Месим около 15 мин, след което разделяме тестото на 4 топки, завиваме го с кърпа и го оставяме за 30 мин на топло, за да втаса. Нарязваме бекона на малки кубчета, които разделяме на 4 равни части. След това прибавяме бекон към всяка от питките и ги месим отново 4-5 мин. Пак покриваме с кърпата и ги оставяме да втасват. Накрая ги нареждаме в намаслена тавичка, намазваме ги отгоре с вода, за да хванат лъскави корички и ги печем в умерено загрята фурна, докато порозовеят.

ОБЯД

Пилешка супа с гъби

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 100-150 г пресни гъби, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 лимон, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със 7-8 ч.ч. слабо подсолена вода и го варим 40 мин на слаб огън. Изваждаме пилето и във врящия бульон пущаме да се варят 25 мин ситно нарязаните гъби. Прибавяме към супата обезкостеното и нарязано на дребно птиче месо и приготвената светла запръжка от маслото и брашното. Посоляваме, подправяме на вкус с настъргана лимонова кора и индийско орехче и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.

Говеждо, задушено с лук

Продукти за 4 порции: 600 г говеждо месо от предната част, 2 глави лук, 50 г свинска мас, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бульон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маста и задушаваме в нея ситно нарязания лук до златист цвят. Прибавяме месото, което предварително сме нарязали на кубчета /по 5-6 за всяка порция/, задушаваме леко и заливаме с бульона. Посоляваме ястието, поръсваме го с черен пипер и задушаваме на слаб огън до омекване на месото. Прибавяме препеченото до златисто брашно, за да сгъстим соса, и задушаваме още 5-6 мин.

Бананови кексчета

Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мля-ко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; зa глазура-та: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.

Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с мик-сер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто раз-пределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна ба-ня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цвет-ни захарни пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Пикантен черен дроб

Продукти за 4 порции: 1 кг черен дроб, 200 мл бяло вино, сол, 1 дафинов лист, 2 с. л. брашно, 1/2 пакетче масло, 2 ч. ч. вода, 100 г кисело мляко, 3 кисели краставички, копър, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от жилите и без да го нарязваме, заливаме със студена вода и част от виното и варим на умерен огън. Щом поомекне, посоляваме, слагаме дафиновия лист и оставяме на котлона още 15-20 минути. Приготвяме сос от запърженото в масло брашно, угасено с останалото вино и и малко бульон от дроба. Добавяме киселото мляко и варим още 10-15 минути. Накрая сипваме наситнените краставички, копър и магданоз. Нарязваме дроба нарязваме на тънки филийки, подреждаме в чиния и поливаме със соса.

Плодова салата с ананас

Продукти за 4 порции: 1 банан, 1 портокал, 2 ябълки, половин ананас, сокът от половин лимон, 1 к.ч. плодов сироп /по избор/.

Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца, смесваме ги и заливаме с лимоновия сок и сиропа. Преди поднасяне оставяме салатата 30 мин в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Очарованието на малките холандски дворове

Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...

Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...

Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Вкусни гозби с пресни картофи

Задушени пресни картофи Прoдукти: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на парчета. (По желание можем да ги оставим цели.)...

Начало