Още рецепти » 11 ноември

 11 ноември

ЗАКУСКА

Палачинки с плънка от праз

Прoдукти: 4-5 стръка праз /само бялата част/, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол; за палачинките: 2 ч.ч. прясно мляко, 300 г брашно, 2 яйца, 1-2 щипки сода бикарбонат, 6 с.л. настърган кашкавал, мазнина за пържене на палачинките.

Нaчин на приготвяне: Почистваме праза, нарязваме го на колелца, посоляваме го и го задушаваме в олиото, докато омекне. Смесваме млякото, разбитите яйца, пресятото брашно, содата за хляб и 1 щипка сол. От сместа забъркваме рядко палачинково тесто. Загребваме от тестото с дълбока разливна лъжица и сипваме на дъното на силно сгорещено и намазано с мазнина тиганче. Изпичаме палачинките от едната страна, обръщаме ги и ги запичаме и от другата страна. След това ги изваждаме и разпределяме върху тях задушения праз. Завиваме ги на рула и ги поръсваме с настъргания кашкавал. Поднасяме палачинките топли.

ОБЯД

Чорба от леща с кренвирши

Продукти за 4-5 порции: 1 ч.ч. леща, 2-3 картофа, няколко скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. сладък червен пипер, 2-3 с.л. брашно, 2 кренвирша, 1 с.л. свинска мас, 1,5 л вода, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода почти до омекване. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и продължаваме варенето. В загрятата свинска мас запържваме брашното, нарязания лук и счукания чесън, заливаме с малко топла вода, поръсваме с червения пипер и когато запръжката се сгъсти, я прибавяме към врящата чорба. Варим, докато запръжката се разтвори добре, поръсваме със ситно нарязан магданоз, прибавяме нарязаните на кръгчета кренвирши и опитваме на сол. Оставяме чорбата да кипне и отстраняваме от огъня.

Рагу със зеле и лимонов сок

Продукти за 4 порции: 600 г обезкостено месо, 1 средно голяма зелка, 2 глави лук, 1 ч.ч. олио, сокът от 2 лимона, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки, които изпържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Нарязваме зелката на ивички, посоляваме и я стриваме с ръце. Прибавяме я към изпърженото месо заедно със ситно нарязания лук. Задушаваме ги заедно около 15 мин. След това поръсваме с червен и черен пипер, наливаме 2 ч.ч. гореща вода, опитваме на сол и варим около 40 мин на тих огън. Отстраняваме готовото ястие от огъня, подправяме го с изцедения лимонов сок и го поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Орехови пасти с целувки

Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 160 г смлени орехови ядки, 2 с.л. брашно; зa крема: 3 яйца, 200 г захар, 200 г краве масло, 160 г смлен и леко запечени орехови ядки, 100 г настърган шоколад, 3-4 целувки, 2 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, след което прибавяме смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем блата в умерена фурна. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта до побеляване. Прибавяме едно по едно яйцата, смлените и запечени орехови ядки, настъргания шоколад, какаото и натрошените целувки. Разбъркваме сместа много добре. Изваждаме готовия блат и го оставяме да изстине. След това го намазваме с крема и го нарязваме на квадратчета със страна 5-6 см.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от макарони

Прoдукти: 250 г макарони, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 2 яйца, галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на дребно. Прибавяме ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, 1 цяло яйце и 1 жълтък. Разбъркваме сместа добре и от нея с мокри ръце оформяме топчетата. Овалваме ги в разбития на сняг белтък и в галета и ги изпържваме в горещо олио.

Бадемов крем

Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Крема има вид на тортичка, която разрязваме на порции.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на дюли

Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...

Ландшафтният проект

На всички отдавна ни е известно как една или друга цветова гама, окръжаващата ни обстановка и стил оказват въздействие върху емоционалното ни състояние, психическото ни здраве и самочувствието ни като...

Как да засилим действието на антибиотиците

Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...

Не пречете на лекарствата да ви лекуват

Ако изобретателите не бяха експериментирали с различни смеси, никога нямаше да открият порцелана или барута. Но да направите подобно нещо с медикаментите вкъщи е абсолютно рисковано. Когато вземате ня...

Начало