Още рецепти » 20 април

 20 април

ЗАКУСКА

Пърженки с кашкавал

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.

ОБЯД

Супа от пилешки черен дроб

Прoдукти: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.

Овнешко с лук

Прoдукти: 700 г овнешко месо, 1 кг пресен лук, 500 г пресен чесън, 50 г свинска мас, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме лука и чесъна, измиваме ги и ги нарязваме на парчета с дължина 4-5 см. Измиваме месото, нарязваме го на парчета и го запържваме в разтопената мас в отворена тенджера под налягане. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 35 мин. След това отваряме тенжерата и прибавяме размитото в 1 к.ч. хладка вода доматено пюре, чесъна и лука. Поръсваме брашното и черен пипер, посоляваме и наливаме оцета. Затваряме отново тенджерата и задушаваме още 5 мин /след като започне да съска/.

Сладкиш със стари кифли и ябълки

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 козуначени твърди кифли, 5-6 с.л. масло или кокосова мазнина, 5 сладки ябълки, 5-7 с.л. кафява захар, 5-6 с.л. карамелен топинг, 3 яйца, 2 ванилии, 3-5 щипки канела, 2 ванилии, лимонов сок, кокосовови стърготини

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на колелца и ги подреждаме в добре намаслена тавичка, отгоре също пръскаме мазнина, покриваме с тънки филийки от почистените ябълки, потопени в лимонов сок с аромати. Поръсваме захар и така правим няколко пласта. По желание можем и да оваляме и в кокосови стърготини. Слагаме сладкиша малко да се запече. Разбиваме яйцата, разбъркваме ги с млякото, ароматизирано с ванилията. Поливаме сладкиша с млякото, връщаме във фурната и запичаме отново до зачервяване. Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине и заливаме с карамеления допинг.

ВЕЧЕРЯ

Топчета от риба и картофи

Прoдукти: 500 г рибно филе, 500 г картофи, 2 яйца, 30 г краве масло, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата през месомелачка и я смесваме със сварените и пасирани картофи. Прибавяме яйцата, разтопеното масло, черен пипер и сол. Омесваме добре и оформяме от сместа топчета, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио.

Десерт от макарони

Прoдукти: 300 г къси макарони, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. течна сметана, 150 г настърган шоколад

Нaчин на приготвяне: Кипваме 1 л вода и прибавяме към нея млякото, захарта и ванилията. Сипваме макароните и ги варим десетина минути. След това ги отцеждаме, заливаме ги със сметаната и разбъркваме. Разпределяме макароните в чинии за сервиране и поръсваме с настърган шоколад.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

МАНДЖИ С АРПАДЖИК

Безмесен чумлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Защо плаче бебето?

Неговите сълзи, викове и хленч имат определен смисъл. Бебето ви плаче вечер? Не се безпокойте - всички знаем, че мъничетата се ужасяват от настъпващата тъмнина. Ако обаче това се случи в 3 часа посред...

Кога да откажем бебето от биберона?

Този навик трябва да бъде отказан колкото може по-рано. Най-добре е това да стане между третия и шестия месец. Понякога обаче бебетата са много упорити и не искат да се разделят със своята залъгалка. ...

Страховете на невръстните

Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...

Начало