Още рецепти » 05 февруари

 05 февруари

ЗАКУСКА

Пирожки със сирене и сусам

Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Маслинена супа

Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. Слагаме вода да заври. Прибавяме нарязания лук, маслините и ориза. След като се сварят (оризът трябва да омекне), прибавяме брашното, размито с малко студена вода, олиото и сол на вкус. Накрая поръсваме с наситнен магданоз.

Попска яхния със свински крачета

Продукти за 4 порции: 1 кг свински крачка, 750 г дребен лук /арпаджик/, 1-2 глави лук, 6-7 с.л. свинска мас, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 моркова, 1 к.ч. червено вино, 1 дафинов лист, 1 голяма глава чесън, 1 равна с.л. брашно, 15-20 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре свинските крачка и ги разцепваме по дължина. Запържваме леко ситно нарязания лук в 4 с.л. от маста. Прибавяме червения пипер и доматеното пюре и разреждаме запръжката с виното. Пускаме крачката в получения сос, посоляваме ги и ги оставяме да се варят на умерен огън. В останалата мазнина запържваме обеления арпаджик и нарязаните на кубчета моркови, след което ги прибавяме към крачката заедно с дафиновия лист, зърната черен пипер, скилидките чесън и размитото в малко хладка вода брашно. Замазваме капака на тенджерата с тесто и оставяме ястието да се вари около 3 часа на тих огън.

Двуцветен кекс

Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с половината от захарта. Прибавяме малко повече от половината брашно /около 90 г/, половината бакпулвер и ванилията. Разбъркваме много добре. Отделно разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Прибавяме останалото брашно, пресято с другата половина от бакпулвера. Разбъркваме добре. В кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно, изсипваме половината от жълтата смес. С помощта на цедка поръсваме какао. След това изсипваме бялата смес и отново поръсваме с какао. Накрая изсипваме останалата жълта смес и изпичаме кекса в умерена фурна. Поднасяме изпечения кекс обилно поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пъстърва с лук

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибите по дължина на две. Натриваме ги с черен пипер и сол и ги изпържваме от двете страни в сгорещеното масло. Отделно в олиото изпържваме обеления и нарязан на филийки лук, заедно със ситно нарязания чесън. Прибавяме към изпържената риба, поръсваме с лимоновия сок и задушаваме 5-6 мин на умерено слаб огън.

Крем от извара с плодово желе

Прoдукти: 250 г обезсолена извара, 2 яйца, 2 с.л. плодово желе или сироп от сладко, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 капка оцет, 3-4 плода от компот или сладко.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с изварата и плодовото желе. Разбиваме белтъците на твърд сняг с пудрата захар, солта и оцета. Разпределяме сместа с изварата във винени чаши и украсяваме с белтъчния сняг и плодчета от компот.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Първа помощ за децата

Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете...

Направете антрето по-функционално

То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само за...

Как да изберем растения за аквариума

Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...

От какво зависи изборът на овошки

Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...

Начало