ЗАКУСКА
Питки с бекон
Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1/2ч.л. сол, 10 г мая за хляб, 200 г пушен бекон.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. После от брашното, водата, солта и втасалата мая замесваме гладко тесто. Месим около 15 мин, след което разделяме тестото на 4 топки, завиваме го с кърпа и го оставяме за 30 мин на топло, за да втаса. Нарязваме бекона на малки кубчета, които разделяме на 4 равни части. След това прибавяме бекон към всяка от питките и ги месим отново 4-5 мин. Пак покриваме с кърпата и ги оставяме да втасват. Накрая ги нареждаме в намаслена тавичка, намазваме ги отгоре с вода, за да хванат лъскави корички и ги печем в умерено загрята фурна, докато порозовеят.
ОБЯД
Гъста супа с боб
Прoдукти: 250 г сварен бял боб, 250 сварен червен боб, 300 г дребни моркови, 1 глава лук, 150 г бекон, 3-4 ч.ч. зеленчуков бульон, 400 г белени домати от консерва, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2 с.л. горчица, 2 с.л. мед, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги в подсолена и ги разрязваме на половинки. Нарязваме лука и бекона на кубчета и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, меда и горчицата. Разбъркваме и сипваме ситно нарязаните домати заедно със сока от консервата. Наливаме горещия бульон, кипваме, захлупваме и варим 15-20 мин на тих огън. След това сипваме отцедения фасул и доваряваме супата, като към края на варенето слагаме картофите и подправяме с черен пипер и сол.
Каша от кайма
Прoдукти: 500 г кайма, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, чубрица, черен пипер, 3 глави лук, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятото олио пържим до порозовяване нарязания на ситно лук. Прибавяме каймата и я запържваме леко. Наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме на умерен огън, докато каймата побелее. Тогава поръсваме с предварително препеченото брашно. Наливаме 2 ч.ч. студена вода, разбъркваме, слагаме чубрицата, черния пипер, посоляваме и варим на тих огън, докато кашата се сгъсти. От време на време разбъркваме.
Мързелив щрудел
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размесваме добре брашното, гриса, захарта и бакпулвера. Изсипваме половината от сместа в тавичка, която сме намазали с маслото, и поръсваме с половината от олиото. Отгоре разстиламе ябълките, които сме измили, обелили, настъргали и смесили с канелата и ореховите ядки. Покриваме с втората половина от грисено-брашнената смес, поръсваме с останалото олио и заглаждаме. Печем в умерена фурна. Поднасяме го нарязан на правоъгълни пастички и поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пържени яйца със зеленчук
Продукти за 3 порции: 6 яйца, 2 малки моркова, 1 корен от магданоз, 1 парче целина, 3 гъби, 1 средно голям сварен картоф, половин глава лук, 1 ч.л. доматено пюре, четвърт пакетче краве масло, 50 г кашкавал, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 6-7 стафиди, магданоз, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Прибавяме ситно нарязаните зеленчуци, посоляваме, заливаме с част от зеленчуковия бульон и продължаваме да задушаваме. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме нарязания на кубчета сварен картоф, стафидите, доматеното пюре, червения пипер и останалия бульон. Разбъркваме сместа добре. Отгоре изсипваме леко разбитите яйца и държим на огъня, докато белтъкът побелее. Отстраняваме от огъня и поръсваме с наситнен магданоз и настърган кашкавал.
Кус-кус с екзотични плодове
Прoдукти: 3 кивита, 1 зелен лимон, 1 манго, 1 портокал, 2 мандарини, 1 нар, няколко стръкчета мента, 1 с.л. захар, 1 пакет кус-кус, 2 с.л. масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете и ги нарязваме на парчета, прибавяме оронените зърна от нара и поливаме всичко със сока на лимона и портокала. Поръсваме с ванилия, захар и накъсаните на дребно ментови листа. Похлупваме сместа и оставяме за 2 часа в хладилника. Сваряваме кус-куса, прибавяме маслото и смесваме с плодовете. Украсяваме с листа от мента и сервираме веднага.
Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...
Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд....
Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...
Много рядко някой се замисля каква роля играе цветът в живота на човека. А от него зависи не само възприемането на света наоколо, но и настроението, даже самочувствието. Искате да бъдете в хармония с...