ЗАКУСКА
Кекс “Мозайка”
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 глава лук, 1 червена чушка, 1 морков, 1 домат, 1 стерилизирана краставичка, 80 г шунка, 80 г сирене, 50 г кашкавал, магданоз, листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чушката на ситно. Натрошаваме сиренето, а шунката, краставичката, моркова и домата нарязваме на малки кубчета. Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, пресятото с бакпулвера брашно и малко сол. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него нарязаните продукти заедно със ситно нарязани магданоз и листа от целина. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем в предварително загрята фурна при температура 150°С. Първите 35 мин печем кекса само отдолу, а след това още 10 мин отгоре. Веднага след като извадим кекса от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Супа от леща с шунка
Продукти за 6 порции: 250 г леща, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 червена чушка, 4 резенчета портокалова кора, 450 г пушена шунка, 2-3 с.л. олио, 500 мл пилешки бульон, 1,2 л вода, сол, суха чубрица на клонки, 1 дафинов лист, сол, черен пипер, 120 г заквасена сметана, 100 г пушена шунка за гарниране, ситен магданоз за поръсване
Нaчин на приготвяне: Заделяме за гарниране от нарязаната на ситно чушка, както и няколко лентички портокалова кора. Изчистваме и измиваме лещата и я слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме счукания чесън, нарязания на ситно лук, олиото, чушката, нарязаната на парченца и дафиновия лист и чубрицата, които сме увили в марлена торбичка. Наливаме бульона и водата, подправяме със сол, червен и черен пипер, затваряме тенджерата херметически и включваме котлона на най-силната степен. Щом започне да излиза пара от винтила, намаляваме рязко котлона и варим около 45 мин. Отваряме капака и изваждаме торбичката с подправките, както и лентичките портокалова кора. Лещата трябва да е омекнала много добре. Прехвърляме я в дълбока купа и я пасираме с миксер на пюре. Ако е прекалено гъста, наливаме още малко топъл бульон или вода и я клокваме. Наръсваме я с магданоз. Възвираме в малък съд вода и бланшираме заделените за гарниране портокалови кори 4-5 мин, за да им излезе горчивината. Нарязваме ги на ситно, както и определената за гарниране шунка. Разливаме лещата по купичките, застройваме я със сметана /кисело мляко/ и наръсваме всяка порция с портокалови кори и шунка. Сервираме супата гореща.
Руло от шницели с плънка и маслини
Продукти за 4 порции: 4 шницела, четвърт пакетче краве масло, 4 резенчета сланина, 1 глава лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 скилидка чесън, 100 г зелени маслини, черен пипер, сол; зa плънката: 2 филии сух бял хляб без кората, 4 с.л. прясно мляко, 100 г гъби, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме хляба и го заливаме с млякото. Почистваме гъбите, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Скълцваме на ситно магданоза и чесъна. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Начукваме шницелите и разпределяме върху тях плънката. След това ги навиваме на руло и ги увиваме в резенчетата сланина. Вързваме ги с конец и ги изпържваме от всички страни в тенджера със сгорещена мазнина. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Връщаме рулцата в тенджерата, прибавяме виното, 1 к.ч. топла вода, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме изчистените от костилките маслини и доваряваме още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне отстраняваме конците и сланината.
Сладкиш с банани и кокосови стърготини
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 5 банана, 4 козуначени кифли, 4 яйца, 4 с.л. краве масло, 4 с.л. бели кокосови стърготини, 4 с.л. кокосови стърготини, оцветени в зелено, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. капучино, 1 с.л. кокосова мазнина, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ром, 1 ч.ч. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите косо на продълговати филии. Поливаме ги с мазнината, отгоре редим колелцата от бананите, потопени в лимоновия сок и рома, а после оваляни в кокосовите стърготини. Разбиваме яйцата със захарта, по малко наливаме млякото, капучиното и карамеления топинг. С тази смес поливаме сладкиша. Слагаме във фурната, за да се изпече до златисто. Отгоре поръсваме зелените стърготини от кокос, имитиращи трева, върху която разпределяме дребни бонбони
ВЕЧЕРЯ
Език с гъби на фурна
Продукти за 6 порции: 1,5 кг език (телешки или свински), 1 морков, 2 глави лук, ароматни треви, 300 мл ябълково вино, 1 пакетче краве масло, 125 г гъби, 1 ч.л. брашно, 6 с.л. бяло вино, 50 г галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера езика заедно с ароматните билки и нарязаните морков и една глава лук. Наливаме виното и толкова вода, че да покрие продуктите с 1см. Когато водата заври, захлупваме и оставяме езика да се свари. Обелваме сварения език и го нарязваме на пръчици. Слагаме го в тава заедно с гъбите и малко масло. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. В отделен съд в малко масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Щом поомекне, прибавяме маслото и запържваме 2-3 мин. Наливаме виното и малко бульон от езика, за да получим гъст сос, който изсипваме върху езика. Разтопяваме останалата част от маслото, прибавяме галетата и заливаме отгоре. Печем при температура 190-200°С, докато езикът не хване лека коричка.
Баклава „Хачо”
Продукти зa сиропа: 900 мл вода, 800 г захар, 1 лимон; за баклавата: 800 г кори (фини), 350 г краве масло, 4 ч.ч. смлени орехи, 1 пакетче канела
Нaчин на приготвяне: Предварително кипваме сиропа и варим около 10 минути, сред което го сваляме от огъня, прибавяме сока от половин лимон и оставяме да изстине (сиропа трябва да бъде хладък). Разтопяваме маслото. В тавичка редим корите, като всяка кора мажем с масло, а между всеки две кори ръсим орехи и канела (предварително разбъркани) без да натискаме корите. Леко зачервяваме мазнината, която ни остане и я поръсваме върху баклавата. Режем на ромбчета и печем в умерена фурна до бледо розово. След изпичането изчакваме около 10 минути баклавата да се отвърне и още гореща я заливаме със сиропа и покриваме с алуминиево фолио. После я оставяме да изстине и да поеме сиропа.
Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...
Колко много асоциации предизвиква споменаването на австрийската столица! И всичките са свързани с радостни преживявания! Виенски валс, виенско кафе, виенски кифлички, виенски балове, виенска класика.....
Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или б...
Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...