Още рецепти » 21 ноември

 21 ноември

ЗАКУСКА

Гевречета

Прoдукти: 250 г брашно, 3 с.л. кисело мляко, 3 с.л. захар, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко със содата, а след това при непрекъснато бъркане сипваме пресятото със солта брашно. Омесваме меко тесто. Късаме от него топчета, оформяме ги като гевречета и ги пържим в силно сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Картофена супа с праз

Прoдукти: 3 стръка праз, 4-5 картофа, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 2 жълтъка, сок от половин лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бялата и зелената част на праза на колелца, широки около 1 см. Заливаме с 4-5 ч.ч. вода, прибавяме обелените и нарязани на филийки картофи, посоляваме и оставяме да ври, докато се сварят напълно празът и картофите. Пресоваме и слагаме супата наново да ври с прясното мляко и маслото 10 мин. Отстраняваме супата от огъня и подправяме с жълтъците и лимоновия сок. Поднасяме супата поръсена с черен пипер.

Задушено пиле по ловджийски

Прoдукти: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 1 глава лук, 70-80 г бекон, 50 г сметана, 100 г гъби, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина изпържваме ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, позапържваме и него и наливаме малко вода или пилешки бульон. Добавяме виното, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Слагаме пилето в тази смес и го оставяме да се задушава на умерено тих огън. Щом се задуши, го изваждаме и пасираме соса. Нарязваме бекона и гъбите на малки парченца, сотираме ги и ги прибавяме към соса. Прибавяме също така и сметаната и поръсваме с черен пипер и сол. Разделяме пилето на порции и го заливаме с приготвения сос.

Селски сладкиш

Прoдукти: 500 г брашно, 10 г мая, 3 яйца, 200 г захар, 150 г свинска мас, сол.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме половината от брашното. Размиваме маята с малко вода и я прибавяме към брашното. Омесваме тесто, което покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. След като тестото втаса, прибавяме останалото брашно, яйцата, захарта, солта и малко по малко разтопената мас, като непрекъснато месим. От тестото оформяме плетеница, която поставяме в намаслена тавичка и оставяме да втаса. Изпичаме във фурна загрята до 200°С.

ВЕЧЕРЯ

Яйца по панагюрски

Прoдукти: 4 яйца, 2 кофички кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 200 г натрошено краве сирене, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, сол

Нaчин на приготвяне: Разпределяме сиренето в чиниите за сервиране. Заливаме с киселото мляко, подправено с чесъна и разбъркваме. Възвираме вода, подправена със сол и оцет. Счупваме в кипящата вода яйцата като внимаваме да останат цели и ги вадим, щом белтъкът се втвърди. Във всяка порция слагаме по 1 яйце и заливаме с маслото, запържено с червения пипер.

Татлии

Прoдукти: 250 г грис, 600 г прясно сирене или 2 кофички кисело мляко, 6 яйца, 80 г краве масло, 1 кг захар, 1 л вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме натрошеното сирене /или изцеденото кисело мляко/ много добре с яйцата, гриса и маслото. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и запичаме в умерена фурна. След това охлаждаме, нарязваме на квадрати и заливаме със сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. Запичаме отново в умерена фурна до зачервяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...

Направете си сладко от бели череши

За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...

Кованата мебел – прегръдка на влюбени

Замисляли ли сте се, защо така ни привлича кованата мебел? Възможно ли е чувственосстта на нейните извивки да ни остави равнодушни? Преплетените, някога горещи метални дъги, сякаш напомнят прегръдката...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Начало