ЗАКУСКА
Палачинки с кисело мляко
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.
ОБЯД
Супа-гулаш от кайма с ориз
Продукти за 5 порции: 250 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопена мазнина, 1 к.ч. ориз, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме 5-6 мин в сгорещената мазнина. Прибавяме доматеното пюре, червен пипер и сол на вкус, разбъркваме и прехвърляме сместа в тенджера под налягане. Прибавяме ориза, наливаме 6 ч.ч. вода и затваряме тенджерата. Слагаме я на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 20 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер.
Агнешко с картофи на фурна
Продукти за 4-5 порции: 1 кг агнешко месо от плешката или от бута, 1 кг картофи, 3-4 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешката плешка или бутче и го слагаме да се вари в широка тенджера с малко вода. Като възври водата, посоляваме месото. Варим, докато месото полуомекне, след това го изваждаме в тавичка. Изчистваме картофите, нарязваме ги на колелца и ги нареждаме около месото. Наливаме водата, в която е вряло месото, опитваме на сол, поръсваме с червен пипер картофите и месото, поливаме с 3-4 с.л. олио и печем в умерена фурна.
Пън торта
Прoдукти: 250 г пудра захар, 8 яйца, 1 с.л. брашно, 200 г бадеми, 2 ч.л. какао, 1 ванилия, 50 г галета, 1 к.ч. мармалад, 1 ч.ч. шоколадов крем.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме 20 мин жълъците заедно със захарта. Прибавяме брашното и ванилията и продължаваме да разбиваме, докато получим еднородна смес. Слагаме отгоре разбитите на сняг белтъци, сипваме смлените бадеми и галетата и внимателно разбъркваме. Прхвърляме сместа в правоъгълна тавичка, покрита с намаслена хартия. Печем в умерена фурна, като внимаваме да не се препече. Изваждаме готовия блат заедно с хартията и го слагаме върху мокра кърпа. Намазваме бързо с мармалад и с помощта на хартията увиваме на руло. Изчакваме рулото да изстине и го покриваме с шоколадов крем. Крема набраздяваме с вилица, за да се получи илюзия на дървена кора. Отгоре покриваме с пудра захар, която ръсим през сито.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета по тревненски
Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 300 г сирене, 1 глава лук, 2 с.л. краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 яйца, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с натрошеното сирене, ситно нарязаните лук и джоджен, черен пипер и малко сол. Омесваме добре и оформяме 4 големи кюфтета. Разпределяме кюфтетата в пръстени гювечета. Разпределяме по гювечетата маслото и доматения сок. Печем двадесетина минути в умерена фурна, след което във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме още няколко минути.
Лесно парфе
Прoдукти: 1 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 яйца, 2 с.л. сметана.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 2 с.л. хладка вода. В тенджера загряваме 3 ч.ч. вода и сипваме в нея нишестяната кашица. Варим само 2 мин и наливаме прясното мляко и разбитите със захарта жълтъци. Слагаме съда на слаб огън и бъркаме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине. Съединяваме изстиналата смес с разбитите със сметаната белтъци, разбъркваме много добре и слагаме парфето за 4 часа в камерата на хладилника, за да замръзне.
Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...
Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...
Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...
Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...