Още рецепти » 28 юни

 28 юни

ЗАКУСКА

Палачинки с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.

ОБЯД

Супа-гулаш от кайма с ориз

Продукти за 5 порции: 250 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопена мазнина, 1 к.ч. ориз, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме 5-6 мин в сгорещената мазнина. Прибавяме доматеното пюре, червен пипер и сол на вкус, разбъркваме и прехвърляме сместа в тенджера под налягане. Прибавяме ориза, наливаме 6 ч.ч. вода и затваряме тенджерата. Слагаме я на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 20 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер.

Агнешко с картофи на фурна

Продукти за 4-5 порции: 1 кг агнешко месо от плешката или от бута, 1 кг картофи, 3-4 с.л. олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешката плешка или бутче и го слагаме да се вари в широка тенджера с малко вода. Като възври водата, посоляваме месото. Варим, докато месото полуомекне, след това го изваждаме в тавичка. Изчистваме картофите, нарязваме ги на колелца и ги нареждаме около месото. Наливаме водата, в която е вряло месото, опитваме на сол, поръсваме с червен пипер картофите и месото, поливаме с 3-4 с.л. олио и печем в умерена фурна.

Пън торта

Прoдукти: 250 г пудра захар, 8 яйца, 1 с.л. брашно, 200 г бадеми, 2 ч.л. какао, 1 ванилия, 50 г галета, 1 к.ч. мармалад, 1 ч.ч. шоколадов крем.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме 20 мин жълъците заедно със захарта. Прибавяме брашното и ванилията и продължаваме да разбиваме, докато получим еднородна смес. Слагаме отгоре разбитите на сняг белтъци, сипваме смлените бадеми и галетата и внимателно разбъркваме. Прхвърляме сместа в правоъгълна тавичка, покрита с намаслена хартия. Печем в умерена фурна, като внимаваме да не се препече. Изваждаме готовия блат заедно с хартията и го слагаме върху мокра кърпа. Намазваме бързо с мармалад и с помощта на хартията увиваме на руло. Изчакваме рулото да изстине и го покриваме с шоколадов крем. Крема набраздяваме с вилица, за да се получи илюзия на дървена кора. Отгоре покриваме с пудра захар, която ръсим през сито.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета по тревненски

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 300 г сирене, 1 глава лук, 2 с.л. краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 яйца, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с натрошеното сирене, ситно нарязаните лук и джоджен, черен пипер и малко сол. Омесваме добре и оформяме 4 големи кюфтета. Разпределяме кюфтетата в пръстени гювечета. Разпределяме по гювечетата маслото и доматения сок. Печем двадесетина минути в умерена фурна, след което във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме още няколко минути.

Лесно парфе

Прoдукти: 1 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 яйца, 2 с.л. сметана.

Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 2 с.л. хладка вода. В тенджера загряваме 3 ч.ч. вода и сипваме в нея нишестяната кашица. Варим само 2 мин и наливаме прясното мляко и разбитите със захарта жълтъци. Слагаме съда на слаб огън и бъркаме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине. Съединяваме изстиналата смес с разбитите със сметаната белтъци, разбъркваме много добре и слагаме парфето за 4 часа в камерата на хладилника, за да замръзне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Елегантната нолина ще преобрази хола

Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...

Победете остеопорозата

Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...

Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Начало