ЗАКУСКА
Наложена баница
Прoдукти: 500 г готови кори, 200 г сирене, 80 г краве масло, 1 ч.ч. олио, 4 яйца, 1 бутилка газирана вода; пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Натрошаваме сиренето на ситно и го смесваме с разбитите яйца и половината от газираната вода. Подреждаме корите в намаслена тавичка, като пръскаме всеки пласт с мазнина и след всеки 4-5 пласта разстиламе по 1/3 от плънката. Когато застелим всичките кори и разпределим плънката, поливаме отгоре с останалата газирана вода и прищипваме краищата. Печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме опечената баница с вода и я завиваме с кърпа, за да омекне. След това поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Супа от карфиол с месо
Продукти за 4 порции:250 г кайма /смес/, половин главичка карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 жълтък, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 л костен или месен бульон, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре. Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня. Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин. Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Заек със свинско месо
Продукти за 4-5 порции: 500 г заешко месо, 500 г свинско месо, мазнина за пържене, 5 глави лук, 1 глава чесън, 2 равни с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. червено вино, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме заешкото месо за 5-6 часа в равни количества оцет и вода. След това го изваждаме, измиваме, отцеждаме, подсушаваме, нарязваме го на порции, посоляваме и изпържваме парчетата в мазнината, след което ги нареждаме в тенджера. В същата мазнина изпържваме нарязаното на парчета свинско месо, като след това го нареждаме в тенджерата върху заешкото. Нарязваме лука на филийки, запържваме го в мазнината, поръсваме с брашното и червения пипер, позапържваме и тях, сипваме запръжката при месото заедно със скилидките чесън и разреждаме с виното и 2 ч.ч. топла вода. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме плътно и задушаваме на тих огън.
Торта “Безе”
Прoдукти: 65 г маргарин, 3 ч.ч. захар, 4 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч. л. бакпулвер, 5 с.л. прясно мляко, 100 г орехи, 4 белтъка; зa намазване: 1 кофичка сметана, 2-3 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме маргарина на пяна заедно с половината от захарта. Прибавяме един по един жълтъците, брашното с бакпулвера и млякото. Разделяме сместа на две части и изсипваме в две намазани и покрити с хартия форми. Отгоре разстиламе разбитите с останалата захар белтъци, като в белтъчния крем слагаме и смлените орехи. Намазваме възможно по-равно. Печем двата блата 50 мин при температура 150°С. След като изстинат, ги изваждаме и отстраняваме хартията. Слагаме ги един върху друг, като помежду им и отгоре намазваме с разбитата и подсладена сметана.
ВЕЧЕРЯ
Кавърма в омлет
Продукти за 4 порции: 650-700 г свинско филе, 7-8 стръка млад праз, 2-3 червени домата, 3-4 чушки, 4 люти чушлета, 4 яйца, червен и черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме до златисто в сгорещена мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина задушаваме ситно нарязаните праз, чушки и домати. Връщаме месото и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер и разбъркваме. От яйцата приготвяме омлети - по един за всяка порция. Разпределяме кавърмата върху омлетите и ги загъваме.
Карамелизиран крем
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.
Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Присаждането е основният начин за размножаване на дървесните, а и на някои храстовидни овощни видове. Чрез него се запазват качествата на сортовете в продължение на десетки, а и на много повече години...
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...
Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място и мечтае да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продължението на парника. В парника ...
Ако кихате, ако гърлото ви боли или носът ви е запушен, това е по-скоро простуда. Но ако се появят главоболие, температура, силна отпадналост и болки в мускулите – това вече са признаци за грип. Най-в...