ЗАКУСКА
Пирожки със сирене и сусам
Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Пилешка супа с лук
Продукти за 5-6 порции: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.
Пилешки бутчета във вино
Продукти за 4 порции: 4 пилешки бутчета, 2 ч.ч. червено вино, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 1 стрък праз, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. розмарин, 1 ч.л. риган, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилешките бутчета със сол, черен пипер, риган, чесън и лимонов сок. Овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме зеленчуците, нарязани на дребни кубчета, наливаме виното, слагаме розмарина, дафиновия лист и няколко зрънца черен пипер. Захлупваме и задушаваме 1 час на слаб огън.
Спагети с мандарини и бадеми
Продукти за 4 порции: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
ВЕЧЕРЯ
Гъби с яйца
Прoдукти: 750 г пресни гъби, 5 яйца, 1-2 глави лук, 5 с.л. олио, 100 г краве масло, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Почистените, измити и нарязани гъби сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги задушаваме в сгорещеното олио заедно с нарязания лук. Прибавяме маслото, разбитите яйца, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и пържим до побеляване на белтъка.
Жълтъчена пяна
Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.
Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...
Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...
Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ...
Мързелив щрудел Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки...