Още рецепти » 16 юни

 16 юни

ЗАКУСКА

Хамбургер от печени картофи

Прoдукти: 4 средно големи картофа, 400 г кайма, 2-3 с.л. кетчуп, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре картофите. Всеки един увиваме в алуминиево фолио и печем 45 минути на 250 градуса. Смесваме каймата с кетчупа, черния пипер и солта, оформяме 4 кюфтета и ги изпържваме. Разрязваме картофите на две и по средата слагаме кюфте като сандвич. По желание може да гарнираме с кетчуп и горчица.

ОБЯД

Чорба по градинарски

Прoдукти: 1 шепа зелен фасул, 2-3 чушки, 200 г домати, 200 г картофи, 1-2 глави лук, 6-8 броя зелени сливи или джанки, 5 с. л. олио, джоджен, чубрица, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки, а фасула - на парченца.Задушаваме ги в мазнината и малко вода до омекване. Заливаме с вряла вода, посоляваме и варим 20 минути. Прибавяме нарязаните на дребно картофи, чушките и доматите, джанките и джоджена. След сваряването на чорбата, сваляме я от огъня и поръсваме със стрита чубрица и ситно нарязан магданоз.

Сарми с лапад и кайма

Прoдукти: 12-16 листа от лапад, 500 г кайма смес, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме лападовите листа и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме с почистения и измит ориз, докато станат прозрачни. Отстраняваме от огъня и прибавяме каймата, червения пипер и сол на вкус. Омесваме и от тази плънка завиваме в лападовите листа стегнати сарми. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с доматения сок и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на умерен огън около 40 мин.

Кейк с ябълки

Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настъргана кора от лимон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и забъркваме средно твърдо тесто. Разстиламе го в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо с кашкавал

Прoдукти: 1 пиле, 4 яйца, 1 к. ч. брашно, 1 ч. ч. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, към която сме прибавили малко мазнина. Обезкостяваме и го нарязваме на кубчета. Разбиваме яйцата с настъргания кашкавал, брашното и ситно нарязания магданоз. Добавяме месото, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Гребем с лъжица от тази смес и оформяме кюфтенца, които изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Бадемов крем с вишнев сок

Прoдукти: 100 г бадемови бисквити, 250 г извара, 100 г сметана, 100 г пудра захар, ванилия, 100 г консервирани или пресни вишни, 1 щипка канела, 1 лимон, 1 с.л. настърган шоколад

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите много на ситно, измиваме лимона с гореща вода, настъргваме му кората, а от половинката изцеждаме сока. С миксер разбиваме на гладка смес изварата, сметаната, захарта, ванилията и 1 с.л. лимонов сок. Сместа объркваме с бисквитите и лимоновата кора. Разсипваме крема в купички и го заливаме с пасираните на пюре с 50 мл вишнев сок вишни и ароматизирани с канелата. Наръсваме с настърган шоколад. Соса можем да приготвим и от пресни ягоди, малини, праскови, като го подсладим със захар или мед.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Резитба на чайнохибридните рози

Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...

Преборете се с дървесните гъби

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Лечение с елхови шишарки

Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на с...

Начало