ЗАКУСКА
Хамбургер от печени картофи
Прoдукти: 4 средно големи картофа, 400 г кайма, 2-3 с.л. кетчуп, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре картофите. Всеки един увиваме в алуминиево фолио и печем 45 минути на 250 градуса. Смесваме каймата с кетчупа, черния пипер и солта, оформяме 4 кюфтета и ги изпържваме. Разрязваме картофите на две и по средата слагаме кюфте като сандвич. По желание може да гарнираме с кетчуп и горчица.
ОБЯД
Чорба по градинарски
Прoдукти: 1 шепа зелен фасул, 2-3 чушки, 200 г домати, 200 г картофи, 1-2 глави лук, 6-8 броя зелени сливи или джанки, 5 с. л. олио, джоджен, чубрица, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки, а фасула - на парченца.Задушаваме ги в мазнината и малко вода до омекване. Заливаме с вряла вода, посоляваме и варим 20 минути. Прибавяме нарязаните на дребно картофи, чушките и доматите, джанките и джоджена. След сваряването на чорбата, сваляме я от огъня и поръсваме със стрита чубрица и ситно нарязан магданоз.
Сарми с лапад и кайма
Прoдукти: 12-16 листа от лапад, 500 г кайма смес, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лападовите листа и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме с почистения и измит ориз, докато станат прозрачни. Отстраняваме от огъня и прибавяме каймата, червения пипер и сол на вкус. Омесваме и от тази плънка завиваме в лападовите листа стегнати сарми. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с доматения сок и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на умерен огън около 40 мин.
Кейк с ябълки
Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настъргана кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и забъркваме средно твърдо тесто. Разстиламе го в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от пилешко месо с кашкавал
Прoдукти: 1 пиле, 4 яйца, 1 к. ч. брашно, 1 ч. ч. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, към която сме прибавили малко мазнина. Обезкостяваме и го нарязваме на кубчета. Разбиваме яйцата с настъргания кашкавал, брашното и ситно нарязания магданоз. Добавяме месото, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Гребем с лъжица от тази смес и оформяме кюфтенца, които изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
Бадемов крем с вишнев сок
Прoдукти: 100 г бадемови бисквити, 250 г извара, 100 г сметана, 100 г пудра захар, ванилия, 100 г консервирани или пресни вишни, 1 щипка канела, 1 лимон, 1 с.л. настърган шоколад
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите много на ситно, измиваме лимона с гореща вода, настъргваме му кората, а от половинката изцеждаме сока. С миксер разбиваме на гладка смес изварата, сметаната, захарта, ванилията и 1 с.л. лимонов сок. Сместа объркваме с бисквитите и лимоновата кора. Разсипваме крема в купички и го заливаме с пасираните на пюре с 50 мл вишнев сок вишни и ароматизирани с канелата. Наръсваме с настърган шоколад. Соса можем да приготвим и от пресни ягоди, малини, праскови, като го подсладим със захар или мед.
Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...
Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...
Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на с...