ЗАКУСКА
Охлюви със сирене
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Чорба от пресни гъби
Прoдукти: 400 г пресни гъби, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме само пресни гъби с розов отенък. Изчистваме ги от пънчетата и ги нарязваме на тънки филийки. Заливаме с гореща подсолена вода, прибавяме олиото и оставяме да врят на умерен огън. Щом помекнат, прибавяме размитото в студена вода брашно и варим още 56 мин. Накрая поръсваме със ситно нарязания копър.
Домати, пълнени със сирене
Прoдукти: 1 кг пресни домати, 250 г сирене, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз; зa заливката: 200 мл прясно мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Приготвяме плънка от натрошеното сирене, ситно нарязаната вътрешност на доматите, разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Слагаме в доматите по едно парченце от маслото и разпределяме плънката. Похлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавата. Заливаме с разбитите с млякото яйца, поръсваме с останалото масло и печем в средно силна фурна.
Сарма кадаиф
Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 пакет кадаиф, сметана по желание, 2 ч.ч. смлени орехи, 800 г захар, 1 ванилия, сока и кората на 1 лимон, канела по желание, 250 г маргарин.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото с точилката на тънка кора. В единия край слагаме кадаифа с орехите /и канелата по желание/ и завиваме на руло. Режем на парчета около 6-7 см, които нареждаме в намазнена тава с отвора нагоре. Разтопяваме маслото, почти до завиране и заливаме всяко руло. Печем до светлокафяво. След като рулцата изстинат, ги заливаме със сироп от захар и вода – едно към едно, в който сме добавили ванилията, сока и кората на лимона. Сиропа трябва да е горещ при заливането, а рулцата студени. По желание при сервиране гарнираме със сметана.
ВЕЧЕРЯ
Акула в белтъчена паста
Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.
Розов плодов крем
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. прясно изцеден вишнев сок, 1 ч.ч. прясно изцеден сок от череши, 4 с.л. захар, 75 г нишесте, 2 белтъка.
Нaчин на приготвяне: Смесваме соковете и отделяме 1 к.ч., в която размиваме нишестето. Разтваряме захарта в останалия сок кипваме на огъня. Прибавяме нишестето и варим, докато сместа започне да се сгъстява. Сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме крема в стъклени купички и оставяме в хладилника да стегне. При поднасяне украсяваме с пресни вишни.
Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...
Тиквички с плънка от лук и сирене Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...
Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...