Още рецепти » Белоградчишките скали и пещера Магурата

 Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чудо нарасна иноверно. До колко уникални са Белоградчишките скали може да разберете сами като потеглите към гр. Белоградчик в Северозападна България, между Видин и Монтана.

Белоградчик

Градът се намира на 180 км северозападно от София, ако минавате с кола през прохода Петрохан или на 215 км през прохода Витиня (по международен път Е79). Ще пристигнете за около 3 часа. До Белоградчик може да се стигне и с автобус от София за около 4 часа, или с влак до близката гара Орешец и след това с такси или автобус. Препоръчително е да останете поне 2,3 дни като спокойно може да отседнете в някоя от многобройните къщи за гости или пък малки хотели. Така ще имате възможност да посетите и други забележителни места край града.

Белоградчишките скали

Можете да ги разгледате като се разходите из тях пеша, но единствения начин да ги видите напълно е като се включите в една покачваща адреналина разходка с джип, която се предлага от къща за гости „Драките”. Уверявам ви, че приключението напълно си заслужава. Ще се насладете на великолепни гледки и невероятни скали, които иначе няма как да видите, поради това, че или не знаете къде са или не може да отидете до тях с личния си автомобил, а за пешеходна разходка разстоянията са доста големи. Така ще може да видите едни от най-уникалните скали наречени Ангелът, Обелискът, Кучето, Портата, Близнаците, Деда Иванов камик, Костенурката и др. И ако тези оф роуд усещания не са били достатъчни включете се в зорбинг - спускане с голяма надуваема топка по затревен склон, един доста нов спорт организиран от Белфаст Адреналин клуб. Напълно безопасно е, най-много да останете без глас от крещене докато се спускате.

Ако все пак изберете пешеходния маршрут за разглеждане най-вероятно ще видите Централната група скали и крепостта на Белоградчишките скали. По-интересните образувания са: Ученичката, Дервишът, Мечката, Кукувицата, Овчарчето, Гъбите, Камилата, Конникът, Червената стена, Мадоната, Монасите и др.
Уникалните Белоградчишките скали заемат площ от около 80 кв. Км. Смята се, че са се образували преди повече от 230 мил. години от формации от червен пясък и конгломерати, които са лежали на дъното на огромно море. От тях природата е изваяла причудливи фигури подобни на хора и животни. Разбира се, техните наименования днес са само плод на народната фантазия и за всяка от тях се разказва легенда.

Крепостта е построена по времето на Римската империя и то само от северозапад и югоизток, защото от останалите страни крепостния двор е преграден от естествени скали с височина над 70 метра. През 14 век цар Иван Срацимир разширява старото укрепление, а при завладяването на България от Османската империя турците разширяват крепостта с обща площ 10 210 кв. м.

Пещера Магурата

Друга забележителност, която може да разгледате е пещерата Магурата. Тя се намира на около 20 км от гр. Белоградчик край с. Рабиша и представлява една от най-красивите природни забележителности, а и една от големите пещери в България с обща дължина на галериите - 2,5 километра. Знае се, че поради нейната изключителна дължина входовете и са два – единият при с. Рабиша, а другият в сръбска територия.
По интересни образувания са: „Падналият бор”, „Вкамененият град”, „Кошерите”, „Храмът и джамията” и др.
В Магурата са намерени кости от пещерна мечка, пещерна хиена и скални рисунки датиращи от 9-8 век пр. н. е., които са уникални шедьоври на праисторическото изкуство от ранната бронзова епоха. Рисунките изобразяват предимно култови и ловни сцени и са рисувани с прилепно гуано /тор/. Дълго време бяха затворени за консервация, но с повече късмет може и да ги видите отворени за посетители.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Палма от фурма

Искате ли да oтгледате палма от фурма? Не е никак трудно, ако имате десетинагодишно... търпение. Не е случайно, че палмовият лист, почитан още от древността, е символизирал многовековните усилия на чо...

Да почистим дома от негативна енергия

Вероятно неведнъж сте забелязвали, че в един дом се диша леко и спокойно, а в друг се създава впечатление, че сякаш нещо ви дави, не ви позволява да се отпуснете… От такава къща на човек му се иска да...

Лечебни свойства на динята

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Начало