ЗАКУСКА
Катми без мая
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка
Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.
ОБЯД
Пилешка супа с гъби
Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 100-150 г пресни гъби, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 лимон, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със 7-8 ч.ч. слабо подсолена вода и го варим 40 мин на слаб огън. Изваждаме пилето и във врящия бульон пущаме да се варят 25 мин ситно нарязаните гъби. Прибавяме към супата обезкостеното и нарязано на дребно птиче месо и приготвената светла запръжка от маслото и брашното. Посоляваме, подправяме на вкус с настъргана лимонова кора и индийско орехче и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.
Пълнени филенца
Продукти за 4 порции: 800 г телешко филе, 3 глави лук, 1-2 яйца,олио, брашно, дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на филийки с дебелина 5 мм. Начукваме филенцата, като внимаваме да не ги накъсаме, и ги посоляваме. Нарязваме лука на дребно, запържваме го и го размесваме с разбитите яйца, като поръсваме със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Нареждаме филийките месо на дъска и разпределяме върху тях лучено-яйчната плънка. След това ги навиваме на рула, завързваме ги с конец, нареждаме ги в тенджера, заливаме с 2 с.л. вода и 2 с.л. олио и оставяме да се варят на тих огън. В тиган запържваме 1 с.л. брашно в 2 с.л. олио. Заливаме запръжката с малко вода и когато рулцата са полусварени, я изсипваме върху тях. Прибавяме няколко зърна черен пипер и дафинов лист, доваряваме и поднасяме рулцата, поръсени със ситно нарязан магданоз.
Пудинг с цариградско грозде
Прoдукти: 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 120 г брашно, 2 яйца, 1 щипка сол, 1/4 ч.л. сода бикарбонат, 500 г цариградско грозде, 30 г ситно счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме половин пакетче масло в подходящ съд и прибавяме 80 г захар и счуканите орехи. Разбъркваме и прехвърляме в по-дълбок съд, който предварително сме намазали с масло. Отгоре разпределяме почистеното и измито цариградско грозде. Отделно разбиваме останалото масло на пяна заедно със 120 г пудра захар. Прибавяме разбитите яйца и брашното, пресято заедно със солта и содата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа върху гроздето. Пече пудинга около 40 мин в слаба фурна. След това го обръщаме в чиния за сервиране, така че гроздето да остане отгоре.
ВЕЧЕРЯ
Шкембе с кус-кус
Прoдукти: 1 шкембе, 2 глави лук, 1 глава чесън, 100 г краве масло, 200 г кус-кус, 1 ч.ч. бульон, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кус-куса в подсолена вода и след това го отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в по-голямата част от разтопеното масло. Щом станат златисти, прибавяме отцедения кус-кус, посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Пълним шкембето с тази смес и го слагаме в огнеупорен стъклен съд, намазан с останалото масло. Наливаме бульона, захлупваме и задушаваме в умерена фурна до готовност.
Къпинов крем с яйца
Прoдукти: 250 г къпини, 150 г захар, 3 яйца, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Посипваме измитите къпини с част от захарта и ги слагаме за няколко минути на слаб огън. Претриваме ги добре, добавяме останалата захар и жълтъците. Варим на слаб огън, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява. Разбиваме белтъците с щипка сол и прибавяме към останалия крем.
Наемате апартамент за дълго, но чуждото жилище не е по вкуса ви. В него се чувствате наистина на чуждо място, а искате то да стане ваш истински дом. Какво да направите? Нестандартни решения ...
Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. ...
Невинаги е наложително при първата болка в стомаха, появата на цирей или на силно главоболие веднага да викате лекар. Без да прилагате самолечение, можете да облекчите състоянието си и евентуално да п...
За отглеждането на повечето стайни растения се изискват добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочи...