ЗАКУСКА
Солен кекс с шунка
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настъргам кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.
ОБЯД
Супа от агнешки крачка с киселец
Прoдукти: 4 агнешки крачка, 2 моркова, 1 к.ч. гъбки, 1-2 картофа, 100 киселец, 3-4 с.л. краве масло, 3-4 стръкчета зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 клонче суха чубрица, 2 яйца, 2-3 с.л. оцет, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме агнешките крачета със студена вода и ги слагаме на огъня да възврят. Щом заврят, отпенваме бульона и посоляваме. Прибавяме ситно нарязаните моркови и гъби и варим на умерен огън. Когато крачката поомекнат слагаме нарязаните на кубчета картофи и нарязания на ивички киселец. Отделно приготвяме запръжка от маслото, ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Разреждаме с малко бульон и я сипваме в супата. Поръсваме със стритата чубрица и доваряваме супата. Преди да отстраним от огъня, застройваме с яйцата, разбити с оцета, и подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Задушен заек
Прoдукти: 600 г заешки бут, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, половин к.ч. олио, 30 г краве масло, 2 с.л. галета, мащерка или риган, магданоз, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме заешкия бут на порции, като запазваме изтичащата кръв в отделен съд, и ги посоляваме. Заливаме порциите с виното и ги оставяме да престоят 1-2 часа. Задушаваме нарязания на филийки лук в олиото, прибавяме отцедените порции месо и ги изпържваме до зачервяване. Посоляваме, прибавяме подправките и маслото, заливаме с виното от маринатата, захлупваме и задушаваме на умерен огън до омекване на месото. Заливаме галетата със заешката кръв, прибавяме счукания чесън и ситно нарязания магданоз, смесваме със соса от заека и варим 5 мин. След това нареждаме отгоре месото и слагаме за малко под грил или в силна фурна.
Швейцарски сладкиш
Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. какао, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме на слаб огън млякото заедно с маслото, захарта и какаото. Отстраняваме от огъня и бъркаме, докато сместа поизстине. Тогава я разделяме на две части и оставяме да изстине напълно. Към едната половина прибавяме едно по едно яйцата и брашното, пресято с бакпулвера. След това я сипваме в намаслена и набрашнена правоъгълна тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. Изваждаме опечения сладкиш от фурната и още горещ го намазваме с останалата какаова смес.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки пържоли с кисело мляко
Прoдукти: 1200 г пилешко филе, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 с. л. стрита чубрица, млян черен пипер, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Всяко парче филе посоляваме и наръсваме с черен пипер. Разбиваме с вилица киселото мляко и прибавяме в него чубрицата. Намазваме с тази смес филетата и подреждаме в дълбок съд. Заливаме с олио така, че да не влиза въздух, захлупваме и поставяме в хладилника за 4 часа. Така приготвените пилешки филета можем да изпържим веднага или да си приготвяме по малко в продължение на цяла седмица.
Ориенталска баклава
Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 3 к.ч. счукани орехови ядки, половин пакетче краве масло, 2 1/2 ч.ч. захар, 4-5 карамфилчета, 3 ванилии, канела.
Нaчин на приготвяне: Смесваме ореховите ядки с 4 с.л. захар. Разгъваме корите и ги поръсваме с разтопено масло, нареждаме ги по 6 една върху друга, като между тях рязстиламе от ореховата плънка. Навиваме след това корите на 2 стегнати рула и ги нарязваме през 2 см на кръгчета. Нареждаме кръгчетата едно до друго в намаслена тавичка, поръсваме ги с масло и печем в слаба фурна. Оставяме опечените баклавички да изстинат, след което ги заливаме с горещ сироп, приготвен от останалата захар, 1 ч.ч. вода, карамфила, канелата и ванилията. Сервираме баклавата на следващия ден, като през това време я държим на хладно място.
Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...
За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...
Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви чер...
Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...