ЗАКУСКА
Топли сандвичи с яйца и кашкавал
Прoдукти: 10 филийки хляб, 200 г кашкавал, 3 яйца, 2 с.л. брашно, 2 с.л. прясно мляко, 2 с.л. прясно мляко, 50 г краве масло, 2-3 домата.
Нaчин на приготвяне: Намазваме филийките с масло и разстиламе върху тях паста, която сме приготвили от размитото в млякото брашно, разбитите яйца и настъргания кашкавал. Нареждаме отгоре кръгчета от доматите и запичаме в силна фурна.
ОБЯД
Супа с грис и шунка
Прoдукти: 1 к.ч. грис, 200 г шунка, 1-2 яйца, 2-3 с.л. масло, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото, сипваме в него гриса и леко го позапържваме. После наливаме 1 л вода, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 10-15 мин на слаб огън, като непрекъснато бъркаме, за да не стане грисът на бучки. После сипваме ситно нарязаната шунка и варим още десетина минути. Накрая отстраняваме от огъня и застройваме с разбитите в млякото яйца.
Кюфтета в доматен сос
Прoдукти: 1 кг кайма, 1 глава лук (1 връзка пресен лук), 200 г доматено пюре, 1 филия бял хляб, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 2-3 с. л. олио, 250 мл месен бульон, 1-2 дафинови листа, 5-6 зрънца черен пипер, 2-3 скилидки чесън, магданоз, сол, 1-2 с. л. кетчуп
Нaчин на приготвяне: Измесваме каймата с накиснатия в млякото и изцеден хляб, ситно нарязания лук, яйцето, солта и останалото мляко. Правим кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в сгорещеното олио. Изваждаме кюфтетата в тенджера. В мазнината, в която сме пържили кюфтетата, запържваме 1 с. л. брашно до порозовяване. Прибавяме доматеното пюре, размито в бульона, чесъна, счукан със сол, останалите подправки. Ако кашата стане много гъста, добавяме гореща вода до желаната гъстота. С този сос заливаме кюфтетата и ги оставяме на умерен котлон още 10-15 мин. Прибавяме кетчупа и преди сервиране ги поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Оризов пудинг със стафиди
Прoдукти: 2 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. стафиди, 2-3 с.л.захар.
Нaчин на приготвяне: Сипваме ориза в малко количество вряща вода и варим, докато набъбне. Прибавяме подсладеното горещо мляко и продължаваме да варим до готовност. След това смесваме със стафидите, изсипваме в намаслена тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Сервираме пудинга със сметана.
ВЕЧЕРЯ
Пържоли от телешки дроб
Прoдукти: 1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране
Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.
Сладолед с какао
Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на твърд сняг белтъците с половината от захарта. Сваряваме прясното мляко с останалата захар, като прибавяме ванилията и какаото. Оставяме млякото да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме тази смес към разбитите белтъци, като внимателно разбъркваме с лъжица, докато получим еднородна маса. Разсипваме сладоледа в подходящи стъклени чаши и го оставяме да престои 2-3 часа в камерата на хладилника /или във фризер/.
Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...
Отношенията родители - деца невинаги са лесни. Повечето възрастни смятат, че малчуганите не се интересуват от мнението им и правят точно обратното на това, което се иска от тях. Наследниците им пък се...
Джолан с кисело зеле Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол. ...
Наскоро откритите магнитни рецептори в човешкия мозък потвърдиха познанията на древните китайци и индийци, египтяни и гърци, че хората винаги са се влияели силно от земното магнитно поле. Спадането на...