ЗАКУСКА
Бързи бухти
Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Спанакова бурания
Прoдукти: 700-800 г спанак, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1 глава чесън, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио ситно нарязания лук до омекване, прибавяме брашното, разбъркваме и поръсваме червения пипер. Отделно запарваме спанака във вряща подсолена вода. Изцеждаме, нарязваме го на ивички и го прибавяме към запръжката. Заливаме всичко с 4-5 ч. ч гореща вода, прибавяме счукания чесън и оставяме да уври.
Риба със задушен лук
Прoдукти: 1 кг риба, 1/2 к.ч. олио, 3 глави лук, 3 с.л. доматено пюре, 2 равни с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане загряваме олиото и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме размитото в 1 к.ч. вода доматено пюре, черен пипер и сол на вкус. Нарязваме рибата на парчета, овалваме я в брашното и я изпържваме от двете страни в тиган със сгорещена мазнина. Слагаме изпържената риба в тенджерата, затваряме и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието 10 мин. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Турта с ябълки
Прoдукти: 6 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 пакетче краве масло, 6 сладки ябълки, 1 непълна ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 1 шепа орехови ядки, галета, 1 бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: От брашното, бакпулвера, водата и разтопеното масло омесваме твърдо тесто и го разточваме на две кори. Между тях слагаме обелените и настъргани настъргани ябълки. Поръсваме със захар, галета, едро счукани орехови ядки и канела. Отстрани притискаме туртата плътно, за да не излезе плънката. Печем я във фурната при умерена температура.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от кашкавал
Прoдукти: 400 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме кашкавала и прибавяме към него две яйца, 2 с.л. галета, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Замесваме тесто и оформяме крокети, които панираме в третото яйце, в останалата галета и пак в яйцето. Запържваме ги в гореща мазнина.
Сладка оризова каша
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.
Дерматолозите и фризьорите не престават да се учудват от факта, че техните пациентки и клиентки знаят много малко за косата си, затова допускат сериозни грешки по отношение на грижите за нея. Дори так...
Родът Lantana обхваща около 50 вида, които се срещат в топлите ариали на разпространение на Америка, Азия и Африка. Голям брой от тях имат много добри украсни качества. Най-интересни са видовете: ...
Доматена терина с босилек и сирене Прoдукти: 1 кг домати, 600 г краве сирене, по 2 печени и белени чушки – зелени и червени, по 6 маслини – зелени и черни, 2 малки патладжана, 3 сварени яйчни бел...
Пиле с круши Прoдукти: 300 г печено пилешко месо, 1-2 круши, 1 морков, 1 червена чушка, 1 зелена салата, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.л. мед, 2 с.л. соев сос, черен пипер, сол, олио за п...