ЗАКУСКА
Млечник
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.л. сол, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене; зa плънката: 1 л прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. ситно натрошено сухо сирене, 6 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от прясятото брашно, хладка вода и солта. Месим десетина минути и след това разделяме тестото на 8 топки, които намазваме с разтопено масло и ги оставяме да престоят половин час на топло. Разточваме топките на питки с диаметър десетина сантиметра и слепваме питките по четири с разтопено масло. От всяка четворка разточваме по една кора. В намаслена кръгла тава слагаме едната кора. /Краищата на кората трябва да излизат 5-6 см извън тавата./ Поръсваме кората с мазнина. Разстиламе натрошеното сирене по края на тавата и навиваме кората, така че да се получи “витка” до самия ръб на тавата. Слагаме отгоре леко набраната втора тръба, която прилепваме за “витката”. Разкъсваме втората кора само на едно място и през прореза сипваме плънката, която сме приготвили от ситно натрошеното сухо сирене, разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. разтопено масло. Залепваме с пръсти процепа в кората, поръсваме отгоре млечника с останалото разтопено масло /половината от цялото количество/ и печем в предварително загрята умерена фурна.
ОБЯД
Телешко варено
Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Печено свинско с плънка от кайма
Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено свинско месо /цяло парче/, 150 г пушени гърди /или сланина/, 3 глави лук, 150 г кайма, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 5-6 скилидки чесън, 1 настъргана ябълка, 1 с.л. галета, 1 яйце, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 5-6 картофа, сол.
Нaчин на приготвяне:Измиваме месото, подсушаваме го и с мокро дървено чукче го начукваме, докато парчето стане с дебелина около 1,5 см. Нарязваме пушените гърди /или сланината/ на малки кубчета и ги пускаме в предварително затоплен сух тиган. Когато си пуснат мазнина, прибавяме ситно нарязания лук и го запържваме. След това слагаме и каймата и я запържваме съвсем леко. Отстраняваме сместа от огъня и прибавяме ситно нарязания магданоз, червения пипер, половината от черния пипер, счукания чесън, настърганата ябълка, галетата и разбитото яйце. Посоляваме на вкус, разбъркваме много добре и разстиламе сместа върху месото. После навиваме месото на руло и го завързваме здраво с канап. Слагаме рулото в намаслена тавичка, поливаме го с разтопената мас, поръсваме с черен пипер и сол и печем около 1 час и 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Половин час преди да извадим от фурната прибавяме обелените и нарязани на тънки филийки картофи.
Тирамису
Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао.
Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маскарпонето, ванилията и накрая – разбитите, но леко течни жълтъци. Сваряваме кафе и го оставяме да изстине. После потапяме в него една след друга бишкотите и ги подреждаме плътно една до друга в правоъгълна тавичка. Поръсваме отгоре с ром. Разстиламе върху бишкотите част от приготвения крем, а върху него подреждаме останалите бишкоти и покриваме с останалия крем. Накрая обилно поръсваме десерта с какао.
ВЕЧЕРЯ
Печена пълнена кокошка
Прoдукти: 1 кокошка, 3 ябълки, 200 г шунка, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 мл коняк, 1 ч.ч. трохи от хляб, 1 яйце, лимон, лук, чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и почистваме ябълките, нарязваме ги на дребни кубчета. Прибавяме ситно нарязаните вътрешности на кокошката, които сме кипнали само в леко подсолена вода. Добавяме нарязаната на парченца шунка, 1-2 счукани скилидки чесън, настъргана глава лук и наситнен магданоз. Омесваме сместа с накиснатите в млякото и отцедени хлебни трохи. Подправяме с черен пипер и сол и накрая прибавяме яйцето и коняка. Измиваме кокошката, поръсваме я отвън и отвътре с черен пипер и сол и напълваме с приготвената смес. Зашиваме кокошката и печем в умерена фурна, като от време на време поливаме със соса от тавичката.
Луксозна торта с банани
Продукти за блата: 12 яйца, 2 ч. ч. захар, 2 ч. ч. брашно, 2 равни лъжички бакпулвер; за шоколадовия крем: 1 шоколадова сметана на прах (или бита сметана, разбъркана с 2 с.л. какао), 2 банана, 200 мл прясно мляко; за белия крем: 2 пакетчета суха сметана, 400 мл прясно мляко, 2 банана; зa сиропа: 2 ч. ч. вода, 3 ч. ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено загрята фурна. Изчакваме готовия блат да изстине и го разрязваме хоризонтално на 2 части. Приготвяме сиропа, като карамелизираме захарта, прибавяме 2 ч. ч. вода и изчакваме карамелът да се разтопи напълно във водата. Разбиваме шоколадовата сметана с 200 мл мляко, а за белия крем разбиваме другите 2 сухи сметани с 400 мл мляко. Слагаме първия блат върху тортена чиния. Сиропираме с половината от сиропа. Нарязваме двата банана на кръгчета, които редим в един ред върху сиропирания блат. Намазваме с шоколадовата сметана. Слагаме втория блат, сиропираме с останалия карамелов сироп. По същия начин слагаме резенчета банани и намазваме с втория сметанов крем. Тъй като двете пакетчета сметана са много, ще остане известно количество крем. С него правим украсата - надписи, розички и др.По желание допълнително украсяваме с шоколадови пръчици, кокосови стърготини, стафиди и др.
Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното с...
Днес Евксиноград се таксува като ВИП квартал на Варна. Само табелата с името й уведомява, че градът свършва, иначе други подсказки няма. Следва изцяло обновения старо-нов квартал „Траката”. От лявата ...
Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...