Още рецепти » 25 март

 25 март

ЗАКУСКА

Сиренки

Прoдукти: 3ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 2 яйца; 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме с киселото мляко и разтопеното масло. Прибавяме содата, солта и брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 2 части и разточваме 2 дебели кори. Разстиламе едната кора на дъното на намаслена тавичка и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. Покриваме с втората кора, намазваме отгоре с жълтъка, разбит с 1 с.л. вода и печем в умерено загрята фурна. Веднага след като извадим от фурната, нарязваме на квадрати. Поднасяме сиренките топли.

ОБЯД

Чорба от картофи и ориз

Продукти за 4 порции: 350 г картофи, 60 г лук, 50 г ориз, 3-4 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме на слаб огън в олиото и 1-2 с.л. вода. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 5-6 ч.ч. вряща подсолена вода. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Когато картофите омекнат, прибавяме ориза и варим още 10 мин. Отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Каша от сирене с мляко

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. брашно, 2 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото заедно с разтопеното масло и запържваме брашното. Когато стане златисто, разреждаме с прясното мляко, за да получим рядка каша. Варим на умерен огън като непрекъснато разбъркваме. След 10 мин прибавяме натрошеното сирене и посоляваме. Доваряваме кашата, докато достигне желаната гъстота. Отстраняваме от огъня, поръсваме с черен пипер и поднасяме.

Оризово суфле

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Зеленчуков бифтек

Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.

Баклава

Прoдукти: 500 г фини кори за баница, 500 г орехови ядки, около 400 г краве масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зрънца карамфил.

Нaчин на приготвяне: Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела. Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори. Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1.5 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180° фурна около час и половина. Докато се пече, възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Баклавата се сиропира, докато е топла.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сезонните резитби при овошките

При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...

Какъв тип пергола да изберем за двора?

Писмото Закупихме селски имот с обширен двор. Няма да го използваме за засаждане на зеленчуци и бихме искали да направим пергола или друго подобно съоръжение? Ще ни помогнете ли със съвет какъв ...

Какво харесват димитровчетата

В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъп...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Начало