ЗАКУСКА
Бърз и вкусен козунак
Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая, 250 мл прясно мляко, 80 г маргарин, 100 г захар, щипка сол, настъргана кора от 1 лимон, 200 г стафиди, 3 с.л. коняк, 100 г нарязани орехови ядки, 1 жълтък.
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме тесто, като накрая прибавяме напоените в коняк стафиди и орехите. Оставяме да втаса. Омесваме леко и разделяме тестото на две части. Оплитаме дебела плитка и поставяме във форма, покрита с намаслена хартия. След като втаса още веднъж и изпълни формата наполовина, намазваме с разбит жълтък и слагаме в предварително загрята на 250 градуса фурна. Печем около 35 минути.
ОБЯД
Великденска супа
Прoдукти: 1 агнешки черен дроб, 300 г агнешки чревца, 300 г ситно нарязан зелен лук, сърцевината на 1 марулка, 3-4 с.л. зехтин или олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, 3 жълтъка, сокът от 2 лимона, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба, попарваме го с вряла вода, изплакваме с хладка вода, отцеждаме и го нарязваме на малки парченца. Измиваме червата, натриваме ги с лимон, изплакваме, попарваме ги с вряла вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Нарязваме лука и салатата и леко ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме брашното и дреболиите, поръсваме ситно нарязани магданоз и копър, наливаме 1 л вода и посоляваме. Варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме ориза, варим още 20 мин и отстраняваме от огъня. Разбиваме жълтъците и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме лимоновия сок. Разреждаме с малко бульон от тенджерата и сипваме застройката в супата.
Агнешка плешка със спанак
Прoдукти: 500 г агнешка плешка, 60 г олио, 1/2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 500 г спанак, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме измитото месо в малко подсолена вода до полуомекване. Изваждаме и нарязваме на парченца. Нарязваме почистения спанак на едро и го поставяме с месото в лука, който предварително сме запържили. Поръсваме брашно, черен пипер, наливаме малко от бульона, в който сме варили месото и печем под похлупак в гореща фурна до омекване.
Великденска торта
Прoдукти: 500 г бисквити, 1 с.л. ром /ликьор/, вода; зa крема: 150 г краве масло, 150 г захар, 50 г смлени бадеми, 3 жълтъка, 1 к.ч. ром /коняк, ликьор/, сладко по избор, шоколад, кофичка разбита сметана
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и захарта на пухкава пяна. Прибавяме един след друг жълтъците като след всеки бием 1-2 мин. Разбъркваме в този крем рома и смлените бадеми. В тортена чиния редим пласт бисквити, топнати само от долната страна в леко подсладена вода или прясно мляко и ароматизирано с рома. Нанасяме пласт крем, аранжираме цели плодчета от сладкото и така постъпваме до изчерпване на продуктите. Последният пласт трябва да е бисквитен. Отгоре и отстрани намазваме със сметана и гарнираме с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Агнешки кебап в гювечета
Прoдукти: 600-700 г агнешко месо от бутчето, 2 връзки зелен лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. прясно мляко, половин к.ч. олио, магданоз, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го разпределяме в гювечетата. Заливаме с мазнината, млякото и с по 2 с.л. вода и печем около 10 мин в предварително загрята фурна, като няколко пъти разбъркваме. След това добавяме едро нарязания лук, ситно нарязан магданоз, листата от мента, доматеното пюре, червен пипер, черен пипер, сол. Печем още 20 мин, докато месото омекне и се зачерви.
Яйца “Парижко чудо”
Прoдукти: 6 яйца, 180 г шоколад, 90 г краве масло, 3 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: С помощта на остър нож внимателно отрязваме откъм тъпата страна на яйцата капаче в черупката с диаметър около 1 см. През отвора изпразваме яйцата, като отделяме жълтъците от белтъците /по-нататък за десерта използваме 3 жълтъка/. Стопяваме шоколада на тих огън заедно с 1 ч.л. вода /или прясно мляко/. Отстраняваме от огъня и постепенно прибавяме маслото, нарязано на малки късчета. Бъркаме, докато получим гладък крем. Смесваме крема с трите жълтъка, които сме разбили със захарта. Пълним яйцата с този крем, затваряме ги с капачетата и ги нареждаме в поставки за яйца с острата страна нагоре. Този десерт се консумира с лъжичка, както рохко сварените яйца.
Белият имел е паразитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй к...
Днес рефлексотерапията е най-популярният начин на алтернативната медицина. Привлекателна е с това, че са нужни само ръце и добри познания. Тя осигурява по-добро здраве, ментална и физическа релаксация...
Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...
Стрелицията (Strelitzia) е родена в Южна Африка. Отнася се към най-ефектно цъфтящите саксиени растения. Наричат я още “птицата на Рая”. Това растение е едно от най-популярните и любимите, тъй като ...