Още рецепти » 14 май

 14 май

ЗАКУСКА

Кекс със спанак

Прoдукти: 3 яйца, 200 г сирене, 500 г спанак, 1 1/2к.ч. олио, 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Почистваме спанака и го нарязваме на ситно. Задушаваме го в малко вода, докато омекне. Разбиваме яйцата и ги смесваме олиото, пресятото с бакпулвера брашно, разтворената в киселото мляко сода, задушения спанак и натрошеното сирене. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма. Печем кекса в силно загрята фурна.

ОБЯД

Телешка шкембе чорба

Продукти за 4 порции: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме шкембето в херметическа тенджера с дафиновите листа, ситно нарязания магданоз, цялата обелена глава лук и кората от лимона. Наливаме 2 л вода и варим около 3 часа на бавен огън. Когато се свари добре, изваждаме шкембето, нарязваме го на дребно, а в прецедения бульон разбъркваме счукания чесън и 2-3 с.л. оцет. Пускаме нарязаното шкембе и оставяме малко да поври. Отстраняваме от огъня, застройваме с разбитите яйца и поръсваме с червен пипер.

Телешки бланкет

Продукти за 4 порции: 800 г телешко месо, 50 г краве масло, 1 морков, 1 глава лук, 200 г дребни гъби, 1 жълтък, 1 връзка корени за супа, 1 карамфилче, 1 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Нарязваме го на парчета, слагаме го в тенджера, заливаме го със студена вода, колкото да го покрие и го слагаме на огъня, като обираме пяната, докато заври. Тогава посоляваме, поръсваме с черен пипер и прибавяме моркова, корените за супа и главата лук, в която сме заболи карамфилчето. Варим месото заедно с подправките около 1 час на умерен огън. След това го изваждаме в дълбок съд и го държим на топло. Отделно почистваме гъбите, измиваме ги в подкиселена вода и ги нарязваме на четвъртинки. Слагаме ги в тенджерка с малко вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и малко лимонов сок, прибавяме 10 г масло и ги слагаме на умерен огън. Варим десетина минути след като кипнат. Сгорещяваме останалото масло и запържваме в него брашното. Отстраняваме запърженото брашно от огъня, изчакваме да изстине и го разреждаме на сос с бульон от месото. После бъркаме соса на огъня, докато се сгъсти, оттегляме го накрая на печката и го смесваме с гъбите и жълтъка. Разпределяме месото на порции, заливаме го с приготвения сос и го поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Сладкиш с орехи и нескафе

Прoдукти: 8 яйца, 250 г смлени орехови ядки, 160 г кристална захар, 40 г какао; за крема: 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 300 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, 2 с.л. нескафе.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата за блата заедно със захарта, докато побелеят. След това прибавяме смлените орехови ядки и какаото. Разбъркваме всичко и изсипваме сместа в намаслена тавичка, покрита с хартия, която също сме намазали с масло. Печем в умерена фурна. Сваряваме до сгъстяване млякото за крема заедно с брашното, като непрекъснато бъркаме. Разбиваме до побеляване маслото заедно с пудрата захар. Смесваме двата крема, прибавяме нескафето и разбъркваме много добре. Изчакваме блата да изстине и го разрязваме на три части, които слепваме с крема. Отгоре поръсваме с настърган шоколад или смлени орехови ядки.

ВЕЧЕРЯ

Медальони от кълцано пилешко месо

Продукти за 4-5 порции: 1 кг пилешки гърди, 1 филия бял хляб, 60 г краве масло, 100 сметана, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. галета, 4 яйца, индийско орехче, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите и накълцваме много ситно месото. Прибавяме накиснатия в млякото и отцеден хляб, маслото, сметаната, настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре и оформяме медальони, които потапяме последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържваме ги от двете страни в сгорещената мазнина до златистожълто оцветяване.

Крем “Шарлота”

Прoдукти: 500 г прясно мляко, 4 яйца, 20 г желатин, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците заедно с млякото и захарта и кипваме сместа на огъня. Прибавяме ванилията и разтворения в малко вода желатин. Варим десетина минути на умерен огън. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме, докато сместа изстине /но не трябва да желира напълно/. Прибавяме белтъците, които сме разбили на пухкав сняг с 2 с.л. вода, и внимателно разбъркваме. Разливаме крема в широки стъклени чаши и го оставяме да желира.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Детето се страхува от водата

Фобия от водата имат около 10% от хората, населяващи земята. Според психоаналитиците тя се появява още в зародишната фаза от нашето развитие и се дължи на тежко прекараната бременност на майките ни. И...

Кога и как се използва гипскартон?

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

От какво се нуждае тибухинaта

Тибухинaта (Tibouchina urvilleаna) е род, произхождащ от тропическите области на Америка, който включва около 200 вида. Известен е още и под синонима лазиандра. В Бразилия се оформя като висок до 6 м ...

Морковите за зимнина се засяват през юни

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. Морковите за зимнин...

Начало