Още рецепти » 13 януари

 13 януари

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Чорба от леща

Прoдукти: 250 г леща, 1-2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 клонче чубрица, 1 ч.ч. сок от кисело зеле.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-дребна леща и я накисваме за една нощ в студена вода. Варим лещата в нова вода, като прибавяме нарязания на тънки филийки лук, обелените скилидки чесън и клончето чубрица, което изхвърляме, след като се свари лещата. Скилидките чесън трябва да омекнат без да се разварят. Не доливаме вода. Когато лещата е напълно увряла, наливаме зелевия сок.

Вретено от бяла риба

Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 200 г гъби, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 лимон, 1 ч.ч. бяло вино, магданоз, червен пипер, сол, 1 зелена салата.

Нaчин на приготвяне: Оформяме филетата като шницели и леко ги запържваме. Поръсваме ги със сол, черен пипер и лимонов сок. Задушаваме в маслото нарязания лук, гъбите, ореховите ядки и магданоза. Разпределяме охладената смес върху филетата и ги навиваме на рула. Слагаме ги в намазнена тавичка, заливаме с виното и изпичаме. Поднасяме ястието върху листа от зелена салата.

Бананови кексчета

Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; за глазурата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.

Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с мик-сер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто раз-пределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна ба-ня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цвет-ни захарни пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Гъби в гювечета

Прoдукти: 1 кг печурки, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче масло, сол, черен пипер, индийско орехче

Нaчин на приготвяне: Поръсваме гъбите с лимонов сок, за да не почерняват. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в маслото, колкото да си пуснат водата. Смесваме жълтъците и сметаната, поръсваме със сол и малко настъргано индийско орехче. Разпределяме гъбите в глинени гювечета и заливаме всяко гювече със соса, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме в умерена фурна.

Ориз със сухи сини сливи

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. сухи сини сливи, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и варим до омекване ориза във водата и прясното мляко. Накисваме предварително сухите сливи в гореща вода, докато се отпуснат съвсем. Прибавяме ги към сварения ориз заедно със захарта. Варим още 10 минути на изключен котлон.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Градината ще цъфне и без разсад

Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късн...

Как да употребяваме гипсокартона

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Здрав сън върху удобен матрак

Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак. Какви качества трябва да прит...

Начало