ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Чорба от леща
Прoдукти: 250 г леща, 1-2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 клонче чубрица, 1 ч.ч. сок от кисело зеле.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-дребна леща и я накисваме за една нощ в студена вода. Варим лещата в нова вода, като прибавяме нарязания на тънки филийки лук, обелените скилидки чесън и клончето чубрица, което изхвърляме, след като се свари лещата. Скилидките чесън трябва да омекнат без да се разварят. Не доливаме вода. Когато лещата е напълно увряла, наливаме зелевия сок.
Вретено от бяла риба
Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 200 г гъби, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 лимон, 1 ч.ч. бяло вино, магданоз, червен пипер, сол, 1 зелена салата.
Нaчин на приготвяне: Оформяме филетата като шницели и леко ги запържваме. Поръсваме ги със сол, черен пипер и лимонов сок. Задушаваме в маслото нарязания лук, гъбите, ореховите ядки и магданоза. Разпределяме охладената смес върху филетата и ги навиваме на рула. Слагаме ги в намазнена тавичка, заливаме с виното и изпичаме. Поднасяме ястието върху листа от зелена салата.
Бананови кексчета
Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; за глазурата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.
Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с мик-сер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто раз-пределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна ба-ня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цвет-ни захарни пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Гъби в гювечета
Прoдукти: 1 кг печурки, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче масло, сол, черен пипер, индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Поръсваме гъбите с лимонов сок, за да не почерняват. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в маслото, колкото да си пуснат водата. Смесваме жълтъците и сметаната, поръсваме със сол и малко настъргано индийско орехче. Разпределяме гъбите в глинени гювечета и заливаме всяко гювече със соса, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме в умерена фурна.
Ориз със сухи сини сливи
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. сухи сини сливи, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и варим до омекване ориза във водата и прясното мляко. Накисваме предварително сухите сливи в гореща вода, докато се отпуснат съвсем. Прибавяме ги към сварения ориз заедно със захарта. Варим още 10 минути на изключен котлон.
Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от ...
Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...
Панирани калмари Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галет...
Пъпешовото дърво (Solanum muricatum), известно под звучното име пепино, е една новост за нас, въпреки че по света отдавна се отглежда в промишлени мащаби. Произхожда от Южна Америка, където прадедит...