Още рецепти » 27 ноември

 27 ноември

ЗАКУСКА

Панирани сандвичи с шунка

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.

ОБЯД

Пилешка супа с моркови

Продукти за 4-6 порции: 500 г пилешко месо, 200 г моркови, 2 пиперки, 1 стрък праз, 2-3 домата, 50 г фиде, 1-2 листа целина, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, изваждаме го и го обезкостяваме. Връщаме нарязаното на парченца месо в бульона и прибавяме ситно нарязаните праз, моркови и чушки. Варим супата на умерен огън. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме натрошеното фиде и обелените и настъргани домати. Отстраняваме готовата супа от огъня, подправяме я с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязани листа от целина и магданоз.

Риба плакия с орехи

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 домата, 6-7 скилидки чесън, 1 к.ч. смлени орехи, половин лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, натриваме я със сол и черен пипер и я нареждаме в тавичка. Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в олиото заедно с 3 обелени и настъргани домата и ситно нарязания чесън. Щом лукът поомекне, посоляваме, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим 10 мин на умерен огън. Накрая прибавяме орехите прехвърляме сместа в тавата с рибата. Слагаме върху рибните парчета филийки от домата и лимона, поръсваме обилно с наситнен магданоз и печем в умерена фурна.

Реване с грис и брашно

Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, надупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Гъби с ориз и салам

Продукти за 4 порции: 300 г гъби, 1 к.ч. ориз, 300 г кренвирши и салам, 300 г домати, черен пипер, сол, захар.

Нaчин на приготвяне: Запържваме измитите и нарязани гъби, докато им се изпари водата. Прибавяме ориза, леко го запържваме и наливаме 3 чаши студена вода. Когато оризът започне да набъбва, прибавяме ситно нарязаните кренвирши. Поръсваме с черен пипер. Отделно в малко мазнина запържваме обелените и нарязани на ситно домати. Когато сосът се сгъсти, поръсваме с черен пипер, захар и сол. Във всяка чиния сипваме купче от ориза с гъбите, а по края - доматения сок.

Настъргана тиква на фурна

Прoдукти: 5-6 ч. ч. настъргана тиква, 1 ч. ч. захар, сухо мляко, 2 яйца, 2 с. л. масло, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер, 4 с. л. орехови ядки, 20-30 зърна десертно грозде.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме сухото мляко на прах, канелата, бакпулвера, нарязаните орехови ядки, 1 с. л. разтопено масло и настърганата тиква. Разбъркваме добре и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме измитите и подсушени гроздови зърна. Печем 30-40 минути в умерена фурна. Поднасяме сладкиша студен. Можем да го гарнираме със сладка сметана или с топка сладолед.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сезонните резитби при овошките

При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...

Как да изберем растения за аквариума

Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...

Операция Чистота

Никакви паяжини в ъглите, безупречен под, лъснати до блясък мебели... И още, и още... Въпреки все по-усъвършенстваните уреди и обещаващите все по-големи чудеса продукти за почистване, поддържането на ...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Начало