Още рецепти » 10 ноември

 10 ноември

ЗАКУСКА

Шоколадови кифлички

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 2 пакетчета масло, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. ром, 1 щипка сол
Пълнеж: 2 шоколада от по 90-100г /бял и кафяв/, 10-12 ореха, 1 жълтък, 1 с.л. сметана, 2 с.л. кокосови стърготини, 6-7 с.л. счукана карамелизирана захар, 1 щипка сол

Нaчин на приготвяне: От изброените продукти омесваме гладко тесто, слагаме го в найлонов плик и оставяме за 1 денонощие в хладилника. Разточваме тестото на тънък лист и режем правоъгълници. В единия им край слагаме по една плочка от бял шоколад, а в другия - тъмна. Завиваме кифличките, пъхайки от ореховите ядки. Мажем отгоре с бития със сметаната жълтък. Поръсваме със счукания карамел и стърготините и печем 15-20 минути в предварително сгорещена фурна. Заделяме малко от шоколадите, които разтапяме на водна баня и пръскаме готовите кифлички произволно с помощта на вилица, така че да има светли и тъмни лентички.

ОБЯД

Унгарска супа

Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2 големи картофа, 1 глава лук, 1 домат, 1 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, 1 люто чушле, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме нарязаното на хапки месо, посоляваме, поръсваме червения пипер и разбъркваме. Наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекне месото. Прибавяме нарязаните картофи, наливаме 5 ч.ч. топла подсолена вода и варим супата на умерен огън, докато картофите омекнат. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме обеления и настърган домат.

Говеждо с дюли

Продукти за 4 порции: 600 г говеждо месо, 2-3 дюли /около 1 кг/, 1 глава лук, 1/2 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на парченца. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме олиото и изпържваме в него месото. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Наливаме 1 ч.ч. вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 50 мин. Измиваме дюлите, нарязваме ги на резени без да ги белим и ги почистваме от сърцевината. Слагаме ги в тенджерата, която сме отстранили от огъня и сме отворили, и поръсваме с брашно, черен пипер и сол. Отново затваряме тенджерата, слагаме я на силен огън и щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието 5 мин.

Какаов сладкиш с ябълки

Прoдукти: 2-3 ябълки, 2 с.л. грис, 2 яйца, 50 г захар, 1 с.л. какао, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги на ситно ренде и ги смесваме с гриса. Разбиваме жълтъците със захарта и последователно прибавяме какаото, ябълките и разбитите белтъци. Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в слаба фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Гювечета с праз

Продукти за 1 гювече: 1-2 с.л. ситно нарязан праз лук, 1 кренвирш, 2 домата, 2-3 с.л. сок от домати, чубрица, червен пипер, 1 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: На дъното на гювечето слагаме малко ситно нарязан праз лук, парченца кренвирш, нарязани домати, сок от домати. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и чубрица, заливаме с олио и запичаме в умерена фурна.

Круши с маточина

Прoдукти: 4 едри круши, 2-3 стръкчета прясна маточина или 1-2 с.л. сушена, 100 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на маточината, заливаме ги с 1 л вряща вода и ги запарваме 15 мин. Прецеждаме отварата и я подслаждаме със захарта. Слагаме я отново на огъня и пущаме в нея обелените круши цели. Варим ги десетина минути, изваждаме и ги нареждаме в чиния. Сгъстяваме останалия сироп на тих огън и с него заливаме крушите. Сервираме десерта добре охладен и украсен с листенца прясна маточина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ДУБРОВНИК – ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА

Ако сте решили да посетите Дубровник, най-добре е да пътувате със самолет, така ще си спестите дългия, труден и опасен път през Динарските планини. Настанете се в някой от многобройните хотели и се по...

Има цветя и за четирите балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Градината – коридор

Както се досещате, тя определено е по-дълга отколкото широка и нейната ширина кореспондира с фасадата на къщата. Често в нея намираме подобие с извънградска зона, в която пространството между къщите с...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Начало