Още рецепти » 16 януари

 16 януари

ЗАКУСКА

Питки с бекон

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1/2ч.л. сол, 10 г мая за хляб, 200 г пушен бекон.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. После от брашното, водата, солта и втасалата мая замесваме гладко тесто. Месим около 15 мин, след което разделяме тестото на 4 топки, завиваме го с кърпа и го оставяме за 30 мин на топло, за да втаса. Нарязваме бекона на малки кубчета, които разделяме на 4 равни части. След това прибавяме бекон към всяка от питките и ги месим отново 4-5 мин. Пак покриваме с кърпата и ги оставяме да втасват. Накрая ги нареждаме в намаслена тавичка, намазваме ги отгоре с вода, за да хванат лъскави корички и ги печем в умерено загрята фурна, докато порозовеят.

ОБЯД

Супа от боб с месо

Продукти за 4 порции: 500 г телешки кости, 250 г телешко или овче месо, 1 ч.ч. зрял боб, 2 глави лук, 4 с.л. олио, 1 глава чесън, 2 чушки, 1 морков, 2 домата, 1ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме костите на парчета, заливаме ги с 5 ч.ч. вода и ги варим на тих огън. Накисваме боба от вечерта, а сутринта го отцеждаме и заливаме с бульона. Прибавяме месото, което сме нарязали на парчета, и варим супата 1 час на умерен огън. Нарязваме на дребно лука, чушките и моркова, слагаме ги в супата и продължаваме да варим на тих огън. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме обелените и настъргани домати, скилидките чесън, ситно нарязан джоджен и сол на вкус. Отделно запържваме червения пипер в олиото и сипваме запръжката в супата. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Месно руло

Продукти за 4 порции: 600 г кайма, 200 г кренвирши, 200 г гъби, 100 г пушено, 100 г топено сирене, 2 яйца, четвърт пакетче краве масло, бахар, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кренвиршите, разрязваме ги по дължина на две, а после напречно на малки парченца. Нарязваме сиренето на парченца, големи колкото царевично зърно. Измиваме гъбите и ги нарязваме на ситно. В дълбок съд омесваме всичко заедно с каймата. Прибавяме разбитите яйца, подправките и сол на вкус. Накрая добавяме маслото, нарязано на малки парченца. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем около 30 мин в предварително загрята умерено силна фурна, докато рулото се зачерви. Поднасяме го топло, нарязано на филийки с дебелина около 2 см.

Торта с фурми

Прoдукти: 6 яйца, 6 с.л. пудра захар, 1 1/2 к.ч. смлени орехови ядки, 3 равни с.л. счукан сухар, 100 г фурми, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта около 30 мин. Прибавяме последователно смлените орехови ядки, счукания сухар и почистените от костилките и нарязани на тънки ивички фурми. Накрая внимателно смесваме с разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме леко и изсипваме сместа в намаслена форма. Печем тортата в силна фурна. Преди поднасяне поръсваме обилно с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Котлет с пълнеж

Продукти за 1 порция: 200 г свинско месо от ребрената част, 1 с.л. варен мозък, 1 кисела краставичка, 1 бучка краве масло, 1 яйце, магданоз, черен пипер, малко настъргана лимонова кора, мазнина за пържене, 1 ч.л. коняк, 1 с.л. сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме месото хоризонтално през средата почти до края на коста така, че да се получат два котлета, закачени един за друг. Поръсваме със сол и черен пипер. Смесваме ситно нарязаните мозък, краставичка и магданоз, маслото, жълтъка от яйцето и по малко настъргана лимонова кора, сол и черен пипер. Сместа разстиламе в разреза между двата котлета. Прихващаме свободният край на котлетите с конец и ги оставяме отлежат около 1 час. После изпържваме котлетите от двете страни и ги слагаме в затоплена чиния. Кипваме мазнината от пърженето с малко бульон или топла вода, посоляваме и отстраняваме от огъня. Застройваме със сметаната и изсипваме в чинията до котлетите. Поливаме котлетите с коняка и непосредствено преди сервирането запалваме.

Портокалов крем с бяло вино

Прoдукти: 100 г захар, 4 яйца, 100 мл бяло вино, 1 портокал, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме портокаловата кора и я стриваме със захарта. Прибавяме жълтъците, които сме разбили на пяна с 1-2 с.л. вода. Капка по капка при непрекъснато бъркане прибавяме изстискания портокалов и лимонов сок. Сипваме и виното и варим крема, докато се сгъсти. Отстраняваме готовия крем от огъня, като продължаваме да бъркаме, докато се охлади. Смесваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на сняг с 1-2 с.л. вода, и го разливаме в чаши за сладолед. Гарнираме го с бисквити, бишкоти или други дребни сладки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хормоналните таблетки не са безопасни

За проблемите, възникващи при хормоналното лечение по време на менопаузата, разговаряме с гинеколожката д-р Катя Йорданова - Д-р Йорданова, напоследък лекарите като че ли са раздвоени в ползата о...

Ваната – как се подържа

Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания. ...

6 принципа на зимния букет

Зимата e красива, но малко тъжна. Градината и нейната пъстроцветна окраска се е променила до неузнаваемост. Но да продължите лятото е възможно! Нужна ви е само ваза с изсушени летни цветя. Подобни ком...

Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...

Начало