ЗАКУСКА
Охлювчета с кашкавал
Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче масло, 1 бакпулвер, 2 ч.ч. брашно, 200 г настърган кашкавал, червен пипер, сол..
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото, маслото, 1-2 щипки сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме цялата кора с разтопено масло и отгоре поръсваме равномерно с настъргания кашкавал. Върху кашкавала поръсваме червен пипер. Навиваме кората на руло и нарязваме рулото на кръгчета с ширина около 2 см. Нареждаме кръгчетата легнали в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от пилешки дреболии
Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.
Риба в гърне
Продукти за 4 порции: 1 кг речна риба, 500 г домати, 1 1/2 к.ч. олио, 15-20 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме по-големите риби на парчета, а по-малките оставяме цели. Посоляваме рибата. Обелваме и настъргваме доматите. Смесваме ги с 2 връзки ситно нарязан магданоз и посоляваме. На дъното на глинено гърне нареждаме част от рибата, слагаме няколко зърна черен пипер и заливаме с доматен сос. Продължаваме по този начин до изчерпване на продуктите. Завършваме с домати. Наливаме олиото, захлупваме и замазваме капака с тесто. Слагаме гърнето на умерен огън и задушаваме 1 час и 30 мин.
Кадаиф с малини
Прoдукти: 100 г малини, 250 г кадаиф, 125 г масло; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода; зa гарниране: 500 г малини, 100 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: В тава разстиламе кадаифа на тънък пласт и върху него нареждаме парчен-ца масло. Печем го в умерена фурна, докато получи златист цвят. След като изстине, го заливаме със сироп, приготвен със захарта, водата и 100 г малини за аромат. Поднасяме го изстинал, покрит с малини и поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Руло от шунка с целина
Продукти за 4 порции: 5 фини резени шунка, 1 глава целина, 1 ч.л. дребно нарязан магданоз, зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме добре целината и я нарязваме на малки парченца. Подправяме я със зехтин, сол, черен пипер и магданоз. Разделяме на 5 приготвената смес и разпределяме върху всяко парче шунка. Завиваме рула. Слагаме ги в микровълновата фурна за 1 минута.
Неварен ромов крем
Прoдукти: 6 жълтъка, 150 г пудра захар, 1 ванилия, 200 г сметана, 2 с.л. пудра захар за сметаната, 1/2к.ч. ром, захаросани плодове, бишкоти.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците заедно с 2/3 от захарта, докато побелеят. При непрекъснато разбиване прибавяме и останалата захар. Ароматизираме крема с рома и ванилията и го разсипваме в чаши за сервиране. Отгоре разпределяме разбитата със захарта сметана, поръсваме със захаросани плодове и гарнираме с бишкоти.
Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...
В кухнята, често наричана домашна лаборатория, винаги цари суета. Тук без стайни растения е просто невъзможно - те освежават въздуха, създават уют или просто радват очите. А добре подбраните саксии и ...
Младите майки трудно устояват на разнообразната бебешка и детска козметика, която залива пазара. Все пак нуждае ли се от нея невръстната кожа? Отговорът е: „да" между 0 и 3 години, „не" межд...
Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...