Още рецепти » 09 юни

 09 юни

ЗАКУСКА

Пържени филийки по македонски

Прoдукти:500 г сухи франзели, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, 1 ч.л. кристална захар, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното в малко мляко и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите яйца, солта и кристалната захар. Потапяме бързо филийките в останалото мляко. След това ги потапяме в яйчната смес и ги пържим в сгорещената мазнина до златисто оцветяване. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Супа от макарони

Прoдукти: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.

Гозба с кайма

Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 1/2 к.ч. олио, 3-4 скилидки чесън, 3 домата (може от буркан), 1 к.ч. кисело мляко, червен пипер, щипка чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното олио запържваме до златисто ситно нарязаните лук и чесън. Слагаме настърганите (нарязаните на ситно) домати, червения пипер, чубрицата и задушаваме 20 минути под похлупак на тих огън. Добавяме каймата и киселото мляко и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато стане готово.

Хлебен десерт

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 40 г краве масло, 2-3 с.л. пудра захар, 2-3 с.л. стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1-2 щипки канела, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на 8 тънки филийки. Намазваме половината от едната страна с тънък слой масло. Нареждаме ги откъм ненамазаната страна в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе стафидите и покриваме с останалите филии. Разбиваме яйцата с млякото и захарта, ароматизираме с ванилията и лимоновата кора и заливаме десерта. Слагаме тук там парченца масло и печем в гореща фурна до порозовяване. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар, смесена с канелата.

ВЕЧЕРЯ

Картофени банички

Прoдукти: 6 средно големи картофа, 300 мл прясно мляко, 60 мл олио, 3 яйца, настъргано индийско орехче, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме обелените картофи в подсолена вода до омекване, пресоваме и ги смесваме с прясното мляко, жълтъците и настърганото индийско орехче. Разбъркваме добре и съединяваме с разбитите на твърд сняг белтъци. Оформяме банички, които пържим в сгорещено олио.

Овесени ядки Поридж

Прoдукти: 4-5 с.л. овесени ядки, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, 1 с.ч. счукани орехови /или бадемови/ ядки, 3 с.л. пудра захар, 1 яйце, настъргана лимонова кора, канела.

Нaчин на приготвяне: Заливаме овесените ядки с кипяща подсолена вода, отцеждаме ги и ги сваряваме с млякото. При постоянно бъркане прибавяме маслото, а след това жълтъка /или цялото яйце/, разбит с пудрата захар, ореховите ядки, канелата и настърганата лимонова кора. Разпределяме десерта на порции и го поднасяме топъл или студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

СЛАДОЛЕДИ

Ледена пяна Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана. Нaчин на приготвяне: Разделям...

Внимавайте със състоянието на гърдите си

Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...

Във всяка къща – билка

Г-н Миланов, откъде тръгва любовта ви към билките? Знахари са били още прародителите ми. Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо ми пък познавал иглотерапията. Баба м...

Консервиране на свинско месо

Наденица от Годеч Прoдукти: по 1 кг тлъсто и крехко свинско месо, 200 г лук, 1 с. л. свинска мас, 50 г сол, 10 г кимион, 10 г чубрица, 10 г червен пипер, 20-25 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 5...

Начало