Още рецепти » 12 декември

 12 декември

ЗАКУСКА

Кекс с мая

Прoдукти: 4 яйца, 220 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. какао, 1 ванилия, 20 г мая, 250 г брашно, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Сипваме в млякото содата, маята и захарта и разбъркваме. Прибавяме олиото, яйцата и ванилията и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Отделяме част от сместа /по-малко от половината/ и към останалата смес прибавяме какаото, след което разбъркваме много добре. Намазваме с масло и поръсваме с брашно кексовата форма и сипваме последователно в нея бяла и какаова смес, докато свършат. Печем кекса в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Оризова супа

Продукти за 4 порции: 500 г телешки джолан, 1 корен пащърнак, 1 парче целина, срязано на две, 1 глава лук, 1 морков, 7-8 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 2 картофа, 1 с.л. свинска мас, 1 глава лук за запръжката, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. ориз, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме джолана на едри парчета, наливаме студена вода, колкото да го покрие и слагаме на огъня да възври. Обираме пяната, прибавяме солта и подправките, намаляваме огъня и варим 2 часа. След това прибавяме едро нарязаните пащърнак, целина, морков, лук и картофи. Варим до пълното увиране на продуктите. Прецеждаме бульона и го оставяме на топло. Сгорещяваме маста и запържваме ситно нарязания лук. Поръсваме с червения пипер. Разбъркваме внимателно и заливаме с бульона. Добавяме доматеното пюре, размито с малко бульон. Оставяме да заври и изсипваме ориза. Варим до омекването на ориза.

Дълго кюфте пълнено с яйца

Продукти за 5 порции: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме каймата и я смесваме с хляба (предварително накиснат в прясно мляко или вода), 1 яйце, ситно нарязаните лук и магданоз, малко стрита чубрица и счуканите дафинови листа. Омесваме каймата и върху влажна дъска правим лист с дължината на тавичката, в която ще печем. Сваряваме твърдо 3-4 яйца и ги нареждаве в средата на каймата едно до друго по дължина. Завиваме каймата на руло около яйцата. Слагаме рулото в тавичка, наливаме 1 ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре. Поливаме с олиото и печем в умерена фурна, като често заливаме месото със соса. Разбиваме 2-3 яйца с киселото мляко и със сместа заливаме кюфтето, когато е напълно опечено. Слагаме отново в силна фурна, за да се запече заливката.

Торта “Тоскана”

Прoдукти: 5 яйца, 250 г захар, 250 г смлени орехови ядки, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром /или коняк/; зa крема: 300 г краве масло, 100 г захар, 4 яйца, 5-6 с.л. какао, зa гарниране: 150 г сметана, 2 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта за блата с какаото. Прибавяме жълтъците, разбити с 1-2 с.л. вода. Варим сместа на слаб огън, докато се сгъсти. Отстраняваме от огъня и прибавяме смлените орехови ядки и рома. Разделяме сместа на две части и от всяка част изпичаме блат в тавичка, намазана с масло и покрита с намаслена хартия. Изпичаме блатовете в умерено силна фурна. Върху огъня разбиваме до сгъстяване яйцата за крема заедно със захарта и какаото. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, докато сместа изстине. Отделно разбиваме на студено сметаната със захарта. Слепваме блатовете с част от крема. . Намазваме с крем тортата отгоре и отстрани. Заглаждаме вълнообразно и шприцоваме отгоре розички от разбитата сметана.

ВЕЧЕРЯ

Фрикадели

Продукти за 4 порции: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко

Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.

Портокали с плодова салата

Прoдукти: 4 портокала, 1 банан, 1 малка ябълка, половин буркан компот от праскови /изцедени/, лимонов сок, пудра захар, сметана.

Нaчин на приготвяне: Подсушаваме измитите портокали, нарязваме ги напречно на еднакви половинки и внимателно издълбаваме сърцевината. Отстраняваме ципата и семената. Нарязваме сърцевината на парченца, банана на тънки колелца, ябълката и прасковите на кубчета. Прибавяме лимонов сок и малко пудра захар и леко разбъркваме. Пълним портокаловите кори със сместа и охлаждаме. Преди поднасяне украсяваме със сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Форзицията води пролетта

Родината на форзициите е Източна Азия и Югоизточна Европа. Името им произлиза от името на шотланския ботаник Уйлям Форсайт. Известни са около 11 вида. Те представляват листопадни храсти със срещу...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Кожените ни вещи – как да се грижим за тях

Държим те да блестят като слънце и да ухаят приятно. Всичко зависи от нас, от нашето умение да ги почистваме, съхраняваме и поддържаме. Обувките Преди да се решим на покупка, първото нещо, з...

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Начало