ЗАКУСКА
Питка със сирене
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, 70 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме солта, натрошеното сирене и пресятото със содата брашно. Омесваме всичко много добре. Оформяме топка от полученото тесто и я удряме 30-40 пъти в масата. После разстиламе тестото в намаслена тавичка. Надупчваме го с пръсти на няколко места и слагаме в дупките парченца от маслото. Печем питката в по-силна фурна. Завиваме опечената питка с кърпа и я оставяме да престои така десетина минути. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Супа от спанак с кускус
Прoдукти: 500 г спанак, 3 стръка пресен лук, 1 к.ч. кускус, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 6 ч.ч. вода, 1 яйце, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака и лука. Задушаваме ги до омекване в олиото, към което сме добавили 1 с.л. вода. После заливаме с горещата вода, посоляваме и оставяме супата да заври. Прибавяме кускуса, а след като той се свари добавяме млякото и маслото. Отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Преди поднасяне поръсваме с настъргания кашкавал и черен пипер на вкус.
Свински ребра с боб
Прoдукти: 1,5 кг свински ребра, 1 ч.ч. зрял боб, 3 глави лук, 1 к.ч. свинска мас, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода, изплакваме го и го варим в нова вода. Един час след като водата заври прибавяме нарязаните ребра, които сме задушили заедно със ситно нарязания лук в разтопената мас и 1 ч.ч. топла вода. Сипваме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер, посоляваме на вкус и варим до пълното сваряване на боба. Накрая поръсваме ястието с черния пипер.
Баница с ябълки
Прoдукти: 500 г дебели кори, 2 кг ябълки, 1 к.ч. захар, 2 ч.л. канела, 2 с.л. галета, 2/3 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги на едро ренде и ги смесваме със захарта, канелата и галетата. Разделяме корите на две и в намаслена тавичка разстиламе едната част от тях. Поръсваме с разтопено масло и разпределяме равномерно ябълковата смес. Покриваме отгоре с останалата част от корите, поръсваме отново смасло и печем в умерена фурна до зачервяване. При сервиране нарязваме баницата на парчета и обилно поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Паниран черен дроб
Прoдукти: 400-500 г телешки или свински черен дроб, 2 глави лук, 30 г /1 бучка/ краве масло, брашно, галета, черен пипер, горчица, сол, мазнина за пържене, 1 лимон, картофено пюре.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го на филии, посоляваме го и го оставяме да престои десетина минути, за да поеме солта. След това овалваме филийките дроб в смес от брашното и галетата и ги изпържваме от двете страни в много силно загрята мазнина. Нареждаме изпържения дроб в затоплена чиния и върху всяка филийка слагаме по парченце от маслото. Изсипваме в мазнината, в която сме пържили дроба, ситно нарязания лук и го пържим до слатисто оцветяване. Отстраняваме съда от огъня и прибавяме към лука горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме и разпределяме лука върху изпържените филийки дроб.
Кисел от бадемово мляко
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 150 г захар, 120 г пшенично или картофено нишесте, 100 г бадемови ядки.
Нaчин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. Кипваме и прибавяме захарта. Размиваме нишестето в отделеното мляко, след което постепенно при непрекъснато бъркане го изсипваме в бадемовата смес. Продължаваме леко да разбъркваме, докато киселът кипне. Тогава го отстраняваме от огъня, оставяме го да поизстине и го разливаме в чиниите за сервиране. Поднасяме кисела студен.
Печена тиква Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дън...
Какво виждате, когато се погледнете в огледалото? Само лицето си? Според китайската медицина, която се практикува повече от 5 хиляди години, лицето е огледално отражение на нашето здраве. Ако човек се...
Въпреки че е на път да разкрие тайните на Вселената, човекът си остава загадка за самия себе си. И не защото не може да проумее как работят сърцето или черният му дроб. А защото се сблъсква постоянно ...
Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата кисел...