ЗАКУСКА
Пърженки
Прoдукти: 500 г брашно, 150 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ренде и го разбъркваме с яйцата. Разбиваме сместа добре и прибавяме към нея останалите продукти. Омесваме средно твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Разрязваме кората на правоъгълници, които изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Манастирска рибена чорба
Продукти за 6 порции: 250 г дребна речна риба, 250 г по-едра речна риба, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 ч.л. доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.л. черен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, оцет, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме по-едрата риба, посоляваме и я напръскваме с оцет. Заливаме по-дребната риба с подсолена вода и я варим, докато омекне. После я отцеждаме, леко я претриваме през цедка и я връщаме в тенджерата. Прибавяме към получения бульон още вода, така че течноста да стане около 1200-1300 мл. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото, докато омекне. Прибавяме ситно нарязания чесън и размитото в 1-2 к.ч. топла вода доматено пюре. Поръсваме червения пипер, задушаваме 2-3 мин и сипваме сместа в чорбата. Варим на умерен огън. Когато чорбата кипне, прибавяме едрите рибени парчета, наливаме виното и продължаваме да варим на тих огън. След 10 мин поръсваме черния пипер. Варим още 5-6 мин и отстраняваме от огъня. Подправяме с лимонов сок и сол. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Риба на керемида
Продукти за 1-2 порции /1 керемида/: 500 г риба, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 чушка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 малък морков, 1 к.ч. олио, червен и черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на тънки филийки и го задушаваме в олиото. Последователно прибавяме и също задушаваме ситно нарязания чесън, нарязаната на тънки ивички чушка, нарязания на кубчета морков и ситно нарязания магданоз. Поръсваме сместа с черен и червен пипер и леко посоляваме. Слагаме рибата в специално направена керемида с прегради от двете страни. Отгоре покриваме със задушените зеленчуци. Слагаме керемидата в студена фурна /за да не се пукне/ и бавно загряваме. Печем 30 мин при умерена температура.
Кадаиф с малини
Прoдукти: 100 г малини, 250 г кадаиф, 125 г масло; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода; зa гарниране: 500 г малини, 100 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: В тава разстиламе кадаифа на тънък пласт и върху него нареждаме парченца масло. Печем го в умерена фурна, докато получи златист цвят. След като изстине, го заливаме със сироп, приготвен със захарта, водата и 100 г малини за аромат. Поднасяме го изстинал, покрит с малини и поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от зеленчуци и ядки
Продукти за 4 порции: 2 ч. ч. настъргани тиквички, 1 ч. ч. настъргани моркови, 1 ч. ч. настъргана тиква, 3 яйца, 100 г смлени бадеми, магданоз, мащерка, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме насърганите тиквички, морковите, тиквата и бадемите. Разбиваме яйцата със солта, черния пипер и зелените подправки. Прибавяме ги към зеленчуците и разбъркваме всичко добре. От сместа оформяме топчета, които овалваме в брашно и леко сплескваме. Пържим ги от двете страни в обилно количество олио на слаб до умерен огън.
Печен крем
Прoдукти: 600мл бита сметана, 4 големи жълтъка, захар
Нaчин на приготвяне: Нагряваме сметаната и я оставяме да заври само 30 сек. Прибавяме веднага жълтъците и бъркаме постоянно, докато сместта леко се сгъсти. Изсипваме в плитък съд (огнеупорен) и оставяме крема да изстива цяла нощ. Два часа преди сервиране напръскваме с малко захар и пъхаме за няколко минути в предварително нагрята фурна, за да се разтопи и карамелиизира захарта.
Баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зръ...
Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготв...
Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...
Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...