Още рецепти » 12 юни

 12 юни

ЗАКУСКА

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.

Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

ОБЯД

Супа от спанак с кускус

Продукти за 4 порции: 500 г спанак, 3 стръка пресен лук, 1 к.ч. кускус, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 6 ч.ч. вода, 1 яйце, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака и лука. Задушаваме ги до омекване в олиото, към което сме добавили 1 с.л. вода. После заливаме с горещата вода, посоляваме и оставяме супата да заври. Прибавяме кускуса, а след като той се свари, добавяме млякото и маслото. Отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Преди поднасяне поръсваме с настъргания кашкавал и черен пипер на вкус.

Печено пиле по селски

Прoдукти: 1 пиле /около 750-800 г/ с дреболиите, 300 г домати, половин пакетче краве масло или 1 к.ч. олио, 2 връзки пресен лук, няколко скилидки чесън, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите на парчета и ги сваряваме в подсолена вода. В част от мазнината запържваме нарязаните на парчета домати, нарязания пресен лук и скилидките чесън. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме сварените дреболии с част от бульона и оставяме да поврат на тих огън. След това поръсваме със ситно нарязан джоджен и задушаваме, докато остане на мазнина. Отделно посоляваме пилето и го изпичаме на грил, като в края на печенето намазваме с останалата мазнина. Сервираме в голяма чиния заедно със задушените дреболии.

Пай с кайсии

Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 кг кайсии, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 с.л. прясно мляко, масло за формата и пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Измиваме кайсиите, почистваме ги от костилките и ги поръсваме с половината от захарта. Разделяме тестото на две части и разстиламе едната в намазана с масло форма за торти. Разпределяме отгоре кайсиите /без сока който са пуснали/ и поръсваме с останалата захар. Покриваме с втората половина от тестото, като съединяваме краищата на двата пласта. Отгоре намазваме сладкиша с подсладеното мляко и печем в силна фурна. Изваждаме готовия пай от формата и сервираме поръсен с пудра захар.


ВЕЧЕРЯ

Шницел с гъби и домати

Продукти за 4 порции: 600 г телешко, свинско или овнешко месо от бута, 200 г гъби, 200 г домати, олио, краве масло, чесън, сол, доматен сос.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 шницела, начукваме и посоляваме. Изпържваме в разтопено масло нарязаните на парченца гъби и нарязаните на половинки домати. Посоляваме. Изпържваме шницелите от двете страни в сгорещено олио, подреждаме ги в съд за сервиране, покриваме с домати и гъби и заливаме с доматен сос, в който сме прибавили малко счукан чесън.

Печен крем

Прoдукти: 600 мл бита сметана, 4 големи жълтъка, 2-3 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Нагряваме сметаната и я оставяме да заври само 30 сек. Прибавяме веднага жълтъците и бъркаме постоянно, докато сместта леко се сгъсти. Изсипваме в плитък съд (огнеупорен) и оставяме крема да изстива цяла нощ. Два часа преди сервиране напръскваме с малко захар и пъхаме за няколко минути в предварително нагрята фурна, за да се разтопи и карамелизира захарта.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ягоди растат до небето

Ягодовите храсти на сорта Монт Еверест растат към небето като ягодово дърво и дават плодове непрекъснато от края на май до първите студове. На височина могат да достигнат над 1,20 м. В продължение на ...

На пикник с добра компания

Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...

МИЛИНКИ

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Можем ли да си произведем сусам?

България се намира на северната граница на виреенето на сусама. Топлолюбивата култура у нас се отглежда само в най-южните райони. Сусамът е едногодишно тревисто растение. Корените му са слабо развит...

Начало