Още рецепти » Лоза на прозореца дава две реколти

 Лоза на прозореца дава две реколти

Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта.
За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отрежете през февруари-май с по 2-3 очи. В сандъче с размери 10х12х12 см насипете пясък, а отгоре му хранителна почва от компост, чернозем или градинска почва и пясък в равно съотношение. На 1 кофа смес се добавят 1-2 суп. л. комплексни минерални торове. Полива се с вода със стайна температура, когато почвата засъхне. Сандъчето се поставя на слънчевата страна на стаята. След 3-4 седмици пъпките ще се развият. Според растежа им трябва да поставите колче до тях и да ги привържете.
С настъпването на топлите пролетни дни изнасяте сандъчето на балкона или в градината и трябва да го защитите от преките слънчеви лъчи. Ако се очакват студове, резниците се внесят обратно в помещението Към есента растенията вече са образували стебло с 15-20 възела, които, като правило, през следващата година ще бъде обкичено с цветове и плодове.
През зимата лозата хвърля листата си и покоят продължава 2-3 месеца. През това време растението трябва да се постави в мазе на тъмно, с температура 2-8°С или в краен случай в неотопляема стая. След листопада правите резитба, за да премахнете плодоносилите и слабите клонки. Лозата се скъсява до 5-10 очи, а заместващите филизи до 1-2. Ежегодно в края на периода на покой, без да нарушавате почвата около корените, премествате растението в сандъче, което е с 5-8 см по-широко от предишното и подсипвате с почва.
Лозата се внася вътре през януари-февруари. В началото на вегетацията се окършват слабите филизи, а от силните се отделят лакомниците и мустачките. По време на цъфтежа два пъти на ден е необходимо леко да почуквате ресите, за да се опрашат. Можете да вземете и прашец от други растения и да го нанасяте с четка.
Плододаващата лоза трябва да се подхранва на всеки 10-20 дни с комплексен минерален тор и шербет.
След узряването на реколтата през април-юни растението се подкастря, пресажда се и се пренася за почивка за 2-3 месеца в хладното мазе. Втората реколта се събира в края на есента-началото на зимата.
При наличие на 6-10 екземпляра от различни сортове в стаята можете да имате свежо грозде през цялата година.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Завъдете си смокиня в стаята

Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

Чай или кафе?

Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя? Чаят заема второ място след водата в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е ч...

Грижи за детските зъби

Бебетата, подрастващите и юношите трябва да спазват хигиенните правила много по-стриктно от родителите си. Наистина млечните зъби падат, но ако върху тях е имало кариеси, това непременно ще се отрази ...

Начало