ЗАКУСКА
Сусамени кравайчета
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 5 с.л. захар, 1 ч.ч. олио /или 200 г краве масло /, 2 ванилии, 1 пакетче амонячна сода, 2 ч.л. оцет, 1 белтък, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото /или размекнатото масло/, ванилиите, разтворената в оцета амонячна сода и брашното. Замесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина около 1 см. С помощта на голяма и малка чаша изрязваме от тестото кравайчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги с белтъка и ги поръсваме със сусам. Печем кравайчетата в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Чорба от сушени гъби
Продукти за 4 порции: 100 г сушени гъби, 1 глава лук, 1 морков, 1 магданозен корен, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 домата, 1 ч.л. червен пипер, листа от целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите за 2-3 часа в 1,5 л гореща вода. Отцеждаме ги и ги нарязваме на ивички. Посоляваме водата и я слагаме на огъня. Щом заври, прибавяме гъбите, ситно нарязания лук, настъргания морков и ситно нарязаните целина и магданозен корен. Щом зеленчуците омекнат, сипваме ориза. Отделно запържваме брашното в сгорещеното олио. Сипваме го в чорбата и прибавяме обелените и настъргани домати. Малко преди да отстраним от огъня поръсваме с червения пипер. Накрая подправяме с черен пипер и ситно настъргани листа от целина.
Свинско, задушено с бира
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо от врата или гърдите, 1 ч.ч. бира, 2 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кимион, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го изпържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Размиваме брашното с бирата и го сипваме при месото. Слагаме същото така червения пипер, кимиона, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Посоляваме ястието и го задушаваме на умерен огън, докато омекне месото. По време на задушаването доливаме по малко топла вода /ако е нужно/.
Сиропирана грис-пита
Прoдукти: 500 г грис, 150 г захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода; зa плънката: 200 г смес от едро счукани орехи и фъстъци, 50 г захар, 1 щипка канела; 750 г захар, 250 мл вода, 1 ванилия, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото, разтваряме захарта и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме гриса. Накрая прибавяме водата, разбъркваме и изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Оставяме тестото да престои няколко часа, за да стегне. Тогава поръсваме отгоре счуканите ядки, които сме размесили със захарта и ванилията. Покриваме с останалото тесто, заглаждаме с помощта на шпатула. Поръсваме със сгорещеното масло и печем 25 мин в умерена фурна. Отделно върху огъня, разтваряме захарта за сиропа във водата. Ароматизираме с ванилия и лимонена киселина и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме гото вата пита от фурната, нарязваме я на ромбчета и я заливаме с изстудения сироп.
ВЕЧЕРЯ
Дроб с праз
Продукти за 5 порции: 500 г черен дроб, 5 стръка праз, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. мас, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: В тиган на слаб огън стопяваме маста и задушаваме в нея нарязания на тънки колелца праз. Поръсваме с черен пипер. Към праза прибавяме нарязания на кубчета дроб. Пържим още 7-8 мин. Накрая подправяме със сол и с лимонов сок.
Млечно желе с бадеми
Прoдукти: 50 г нишесте, 120 мл вода, 125 г захар, 750 мл мляко, 50 г бадеми, 1 с.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето със студена вода. Прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане наливаме свареното мляко. Изсипваме сместа в тенджерата, в която се е варило млякото и бъркаме, докато тя се сгъсти и нишестето промени цвета си. След това я изсипваме в отделна форма, дъното на която сме поръсили с розовата вода. Когато изстине сместа се впелтява. За да придадем по-добър вкус и външен вид на желето, предварително разпръскваме по дъното на формата обелените бадемови ядки.
Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...
Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...
Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата. 1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназна...
Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...