ЗАКУСКА
Катми без мая
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка
Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.
ОБЯД
Агнешка супа със зеленчук
Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо, 4-5 морковчета, 3-4 корена от магданоз, половин малка глава целина, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода, посоляваме и слагаме да се вари. Нарязваме целината, морковчетата и магданозените корени на кубчета и ги запържваме в сгорещеното масло заедно с брашното. Когато месото поомекне, прибавяме запържения зеленчук и варим още 15-20 мин. Готовата супа застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.
Заешки бутчета с плънка
Продукти за 4 порции: 2 заешки бутчета, 100 г спанак или лапад, 8 маслини, 30 г шам-фъстък, 3 с.л. галета, 2 малки глави бял лук, 1 яйце, 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер, бъбреци и черен дроб от заека.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме заешките бутчета, измиваме ги, подсушаваме и ги намазваме със зехтин. Слагаме ги в малка тавичка за печене и прибавяме половин супена лъжица зехтин. Включваме фурната на 210 градуса и оставяме да се затопли. Нарязваме маслинките на продълговати ленти. Размесваме с почистения шам-фъстък, галетата и яйцето. Обелваме и накълцваме на ситно лукчетата. Сипваме останалия зехтин в тенджера, загряваме на котлона и изпържваме лукчетата до златисто. Добавяме бъбреците и черния дроб и обръщаме на всеки две минути, докато се изпържат. Изваждаме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме всичко към сместа и разбъркваме. В кипналата вода слагаме спанака или лапада за около 1 минута, изваждаме и отцеждаме внимателно. Нарязваме и прибавяме към плънката. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Поставяме заешките бутчета върху дъска и внимателно слагаме плънката в тях. Прилепваме двете страни и увиваме с конец. Можем да ги фиксираме допълнително с напречно забити клечки за зъби. Слагаме бутчетата в тавичката със зехтин, която поставяме във фурната. Печем, като от време на време ги обръщаме, за да хванат златиста коричка и от двете страни. Ако е необходимо, наливаме по малко вода. Когато бутчетата се опекат, изваждаме клечките и сваляме конеца. Нарязваме ги на филийки. Може да сервираме това ястие топло или студено.
Лек пудинг с ягоди
Прoдукти: 2 яйца, половин пакетче краве масло, 1 щипка сол, 6-7 с.л. пудра захар, 1 непълна ч.ч. брашно, 3 к.ч. прясно мляко, 2 ванилии, 200 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна и към него прибавяме едно по едно яйцата, 1 щипка сол, 3-4 с.л. пудра захар и пресятото брашно. Разбиваме добе и изсипваме сместа в намаслена форма. Печем в умерена фурна до светлокафяво оцветяване. Пробождаме с нож на няколко места изпечения пудинг и заливаме с половината от посладеното с останалата захар мляко и отново слагаме във фурната, докато поеме млякото. Оставяме да изстине и заливаме с останалото подсладено мляко, към което сме прибавили нарязаните на парченца ягоди и ванилията.
Можем да подсилим млечния сос с ягодов сироп и да го поднесем в сосиера.
ВЕЧЕРЯ
Лазаня а ла Равена
Прoдукти: 300 г брашно, 3 яйца, 1 ч.л. зехтин, 150 г спаначено пюре, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 100 г шунка, 100 г пилешки дробчета, 1 к.ч. бяло вино, 50 г бекон, 1 пакетче краве масло, 2 домата, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 100 г гъби, 50 г гъби, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, спаначеното пюре, зехтина, солта и малко хладка вода омесваме средно твърдо тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да отлежи 30 мин. Разточваме го на тънка кора и изрязваме квадратчета със страна 4-5 см. Сваряваме ги в голямо количество подсолена вода. Изваждаме ги, когато изплуват. Оставяме ги да се отцедят и изстинат. Отделно загряваме 3 с.л. масло и запържваме ситно нарязаните лук и бекон. Прибавяме ситно нарязаните морков и целина и задушаваме. Слагаме нарязаното на малки парченца месо и нарязаната шунка. Наливаме виното и продължаваме да задушаваме. Щом виното се изпари, прибавяме обелените и настъргани домати и варим десетина минути. Запържваме брашното в половината от останалото масло и вниматело сипваме млякото. Варим на умерен огън. Прибавяме нарязаните пилешки дробчета и продължаваме да варим. След десетина минути сипваме сметаната и нарязаните гъби. Покриваме дъното на намаслена тавичка с лазаня. Отгоре разстиламе последователно месото и соса. Поръсваме с настърган кашкавал и продължаваме по същия начин до изчерпване на продуктите. Накрая завършваме със соса, слагаме тук там масло и поръсваме с настърган кашкавал. Печем 30 мин в умерена фурна.
Сладолед “Сюрприз”
Прoдукти: 1 кг сладолед ванилия, 8 белтъка, 300 г захар за белтъците, 1 ванилия, 50 г пудра захар и 50 мл ром за поръсване; зa пандишпана: 8 яйца, 160 г захар, 250 г брашно; зa сиропа: 1 к.ч. вода, 1 к.ч. захар, 3 ч.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Белтъците и жълтъците за пандишпана разбиваме поотделно със захар. След това ги смесваме, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър еднакъв с този на платото, върху което ще поднасяме сладоледа. Изпечения и изстинал пандишпан слагаме върху плато. Изрязваме и издълбаваме леко вътрешноста на плата така, че да получим перваз с ширина 1-1,5 см и дълбочина 2 см. Напояваме блата със сироп, приготвен от захарта водата и рома. Във вдлъбнатината на така приготвената подложка разстиламе добре замразения сладолед. Заглаждаме, като оставяме средната част по-висока. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и покриваме с тях сладоледа. Заглаждаме и отгоре шприцоваме фигурки. Поръсваме с пудра захар и запичаме в силна фурна 1-2 мин. Непосредствено преди поднасянето заливаме сладоледа с ром или чист спирт и го запалваме.
Като в някаква приказка, изпълнена с вълшебства, в началото на април, само два дни преди да започне празникът Пасха (еврейският Великден) се озовавам в свещената земя на Авраам и Иисус Христос. Този...
Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...
Ако таванът в стаята не е от най-високите и ви се струва, че сякаш ви захлупва, може да използвате декоративни начини, за да я извисите оптически. Най-ефектно е, ако покриете тавана и стените с огромн...
Банята не е идеалното място да растения, смятат някои. Въпреки високата влажност в това помещение съществуват много неудобства, затова трябва да се съобразявате с много фактори при подбора на растения...