Още рецепти » 25 септември

 25 септември

ЗАКУСКА

Голяма палачинка

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.

ОБЯД

Супа с макарони и калмари

Прoдукти: 100 г дребни макарони, 500 г замразени калмари, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 1 глава лук, 3 домата, 2 моркова, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета и също ги запържваме. После сипваме обелените и нарязани домати и задушаваме десетина минути на слаб огън. Отделно кипваме бульона и слагаме в него почистените и нарязани на кръгчета калмари. Варим десетина минути и прибавяме макароните и доматената смес. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10-15 мин. По желание поръсваме готовата супа със ситно нарязани магданоз и копър.

Селска пилешка яхния

Прoдукти: 1 пиле, 3-4 глави лук, 1-2 зелени чушки, 3-4 домата, 5-6 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го нарязваме на порции. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио заедно с пилешките порции. Прибавяме брашното и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и наливаме 1-2 ч.ч. гореща вода. Щом ястието заври, прибавяме ситно нарязаните чушки и доматите, които сме нарязали по-едро. Посоляваме на вкус и доваряваме на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с наситнения магданоз.

Дюли с ориз

Прoдукти: 2-3 средно големи дюли, 1 ч.ч. ориз, 2 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на парчета, като отстраняваме семената. Варим ги на умерен огън, докато поомекнат. Отделно сваряваме в прясното мляко почистения и измит ориз. Изсипваме го в намаслена тавичка и отгоре нареждаме полу сварените дюли. Разбиваме на пяна белтъците заедно със захарта. Заливаме сладкиша с разбитите белтъци и печем в умерено загрята фурна, докато заливката порозовее. При сервиране гарнираме със сладко, пресни плодове или сметана.

ВЕЧЕРЯ

Спагети карбонара

Прoдукти: 400 г спагети, 200 г шунка, 150 г гъби, 100 г краве масло, 3-4 домата, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2-3 яйца, 2 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни парченца и леко я запържваме в 30 г масло. Прибавяме обелените и настъргани домати, както и нарязаните гъби. Задушаваме до омекване. Разбиваме яйцата със сметаната и подправяме със сол и черен пипер. Сипваме сместа в доматения сос, без да кипваме. Сваряваме спагетите, отцеждаме и ги заливаме с останалото сгорещено масло. Разпределяме ги в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Татлии

Прoдукти: 250 г грис, 600 г прясно сирене или 2 кофички кисело мляко, 6 яйца, 80 г краве масло, 1 кг захар, 1 л вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме натрошеното сирене /или изцеденото кисело мляко/ много добре с яйцата, гриса и маслото. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и запичаме в умерена фурна. След това охлаждаме, нарязваме на квадрати и заливаме със сиропа, който сме приготвили от захарта и водата. Запичаме отново в умерена фурна до зачервяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цъфтящите балкони

В какъвто и стил да са оформени балконите, лоджиите и верандите, главното им украшение са цветята. За красотата на балкона има значене както правилният подбор така и разположението на зелените растени...

Пълнени домати

Домати, пълнени с кайма Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на при...

Градината – коридор

Както се досещате, тя определено е по-дълга отколкото широка и нейната ширина кореспондира с фасадата на къщата. Често в нея намираме подобие с извънградска зона, в която пространството между къщите с...

Сините очи на метличината

Метличината (Centaurea) е много устойчиво растение. Това е многогодишник, който презимува, храст, достатъчно висок и необичайно плодовит. На всяко растение се образуват по 2500 семена с отлична кълняе...

Начало